16. Februara 2024.

Preminuo Aleksej Navaljni!

Aleksej Navaljni služio je devetogodišnju kaznu zatvora zbog kršenja uslovne slobode, prevare i nepoštovanja suda

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni umro je u zatvoru gde je bio na odsluženju devetogodišnje kazne zatvora zbog kršenja uslovne slobode, prevare i nepoštovanja suda, saopštila je Uprava Federalne službe za izvršenje kazni.

“Danas, 16. februara, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik Navaljni A.A. se posle šetnje osetio loše i gotovo odmah izgubio svest. Odmah su stigli medicinski radnici i pozvana je ekipa hitne medicinske pomoći”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da su urađene sve neophodne reanimacije, ali koje nisu dale pozitivan rezultat.

“Lekari Hitne pomoći su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju”, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da su urađene sve neophodne reanimacije.

“Lekari Hitne pomoći su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju”, dodaje se u saopštenju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je smrt Navaljnog, rekavši da Uprava Federalne službe za izvršenje kazni vrši sve pretrage, kao i da nema potrebe za posebnim uputstvima.

“Lekari treba da otkriju uzroke smrti Navaljnog”, poručio je portparol Kremlja.

U avgustu prošle godine sud u Rusiji osudio je ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog na 19 godina zatvora po optužbama za ekstremizam, koji je proglašen krivim za osnivanje i finansiranje ekstremističkih organizacija i aktivnosti.

Ruske vlasti su 2021. godine zabranile delovanje ove fondacije i mreže Navaljnijevih kancelarija u ruskim regionima, koje su na listi terorističkih organizacija.

Nakon smrti Alekseja Navaljnog, oglasio se njegov advokat Leonid Solovjov.

On je odbio da komentariše informacije Federalne kazneno-popravne službe na osnovu odluke porodice Alekseja Navaljnog.

Advokat je podsetio da je u sredu posetio Navaljnog i da je “tada sve bilo u redu”.

Krajem prošle godine je prebačen u zatvorsku koloniju na Arktiku, jednu od najsurovijih u Rusiji.

Iz zatvorske službe oblasti Jamalo-Nenets je saopšteno da uzrok smrti još nije utvrđen, javila je ruska novinska agencija Tas.

Podsetimo, najglasniji kritičar Kremlja Aleksej Navaljni je, po dolasku na aerodrom Šeremetjevo u Moskvi, 17. januara 2021. godine, priveden.

Navaljni je rođen je 4. juna 1976. u vojnom gradu Butinu, okrug Odincovo, u Moskovskoj oblasti.

Navaljni je završio srednju školu Alabinsk u vojnom selu Kalinjinec, u blizini sela Taraskovo u blizini Moskve.

Sa 22 godine diplomirao je na Pravnom fakultetu Ruskog univerziteta. Godinu dana nakon diplomiranja, upisao se na Fakultet finansija pri Vladi Ruske Federacije, gde je studirao vrednosti i razmenu.

2010. godine, na preporuku šahiste Garija Kasparova, završio je šestomesečni program kao stipendista na Univerzitetu Jejl u okviru programa Jejl Vorld Felouvs.

2004. godine započinje svoj politički angažman kada je osnovao građanski pokret “Komitet za zaštitu Moskovljana”, građanski pokret protiv korupcije i kršenja prava građana. Godinu dana nakon toga podržao je Omladinski pokret DA! i bio je koordinator projekta Policija sa ljudima.

Nakon toga je bio član dve partije – Partije Jablako i pokreta Narod.

Već tada, Navaljni počinje da iskazuje ozbiljno neslaganje sa vladajućom partijom Vladimira Putina, Jedinstvenom Rusijom.

Naime, Navljni je bio taj koji je popularizovao internet-mem “stranka lopova i varalica” upućen Putinovoj partiji. Ubrzo potom, advokat Šote Gorgadze je na svom blogu napisao da su neki uvređeni članovi stranke spremni da podnesu tužbu, a da je on spreman da im u tome pomogne.

Kao odgovor, Navaljni je 15. februara na svom blogu objavio anketu u kojoj je čitaocima postavio pitanje “Da li je Jedinstvena Rusija partija lopova i prevaranata?”

Na izborima za gradonačelnika Moskve održanim 2013. ostvario je rezultat od 27,24% glasova, izgubivši od Sergeja Sobjanina (Ujedinjena Rusija). Od novembra 2013. bio je na čelu Centralnog veća političke partije Rusija budućnosti.

U decembru 2016. objavio je nameru da učestvuje na predsedničkim izborima u Rusiji koji su održani u martu 2018. Prema novinama Vedomosti, on je zapravo bio jedini političar koji je vodio punopravnu predizbornu kampanju 2017, ali mu je 25. decembra 2017. CIK odbio registrfaciju zbog “nedovršenog sudskog postupka KirovLesa.”

Romir je na jesen 2020. objavio istraživanja koja govore da se Aleksej Navaljni nalazi među top pet javnih ličnosti kojima Rusi najviše veruju. Nominovan je za Nobelovu nagradu za mir 2020. i 2021. godine.

Međutim, najglasniji kritičar Kremlja je po dolasku na aerodrom Šeremetjevo u Moskvi, 17. januara 2021. godine, priveden.

Takođe, podsetimo, Navaljni je pre hapšenja boravio u Nemačkoj, gde je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo tokom leta avionom u Sibiru. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičoka.

Ruska državna agencija Tass navodi da je pokrenuta istraga smrti Alekseja Navaljnog.

“Dana 16. februara ove godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik Navaljni A.A. se posle šetnje osećao loše, ubrzo je izgubio svest. Odmah su stigli medicinski radnici iz ustanove i pozvana je ekipa hitne medicinske pomoći”, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, najglasniji kritičar Kremlja Aleksej Navaljni je po dolasku na aerodrom Šeremetjevo u Moskvi, 17. januara 2021. godine, priveden.

Takođe, podsetimo, Navaljni je pre hapšenja boravio u Nemačkoj, gde je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo tokom leta avionom u Sibiru. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičoka.

Komentarišući razvoj događaja, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je na medicinarima da otkriju razloge smrti Navaljnog, preneo je Sputnjik internešenal.

Ruski predsednik Vladimir Putin obavešten je o smrti Navaljnog, izvestila je državna novinska agencija Tas.

Podsetimo, Aleksej Navaljni se posle šetnje osećao loše u zatvoru i izgubio je svest. On je podvrgnut svim neophodnim merama reanimacije, koje nisu dale pozitivne rezultate, saopštila je Federalna služba.

“16. februara ove godine, u koloniji broj 3, osuđeni Navaljni A. A. osećao se loše nakon šetnje, skoro odmah izgubivši svest. Odmah su stigli medicinski radnici iz ustanove i pozvana je ekipa Hitne pomoći“, navodi se u saopštenju.

“Urađene su sve neophodne reanimacije, ali nisu dale pozitivne rezultate. Lekari Hitne pomoći konstatovali su smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju”, navodi se u saopštenju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare