6. Decembra 2023.

Preminula Huanita Kastro: Agent CIA i Fidelova sestra

Na Kubi je Huanita optuživana za izdaju, o čemu je izjavila: “Izdaja nije bila moja. Bila je Fidelova”

Huanita Kastro, mlađa sestra Fidela i Raula Kastra, umrla je u ponedeljak, 4. decembra na Floridi, gde je decenijama živela u egzilu, izvestio je francuski “Mond”.

Huanita je poznata po dugogodišnjoj saradnji sa CIA, gde je koristila šifrovano ime “Dona”.

Kao četvrto dete od sedmoro braće i sestara, bila je aktivna u Kubanskoj revoluciji, kupujući oružje za pokret “26. jul”. Godine 1958. otputovala je u SAD da prikupi sredstva za podršku pokretu.

Huanita, koja je u trenutku smrti imala 90 godina, emigrirala je sa Kube 1964, nakon što je prekinula odnose sa braćom Fidelom i Raulom.

Po dolasku u Meksiko, objavila je da je prebegla sa Kube: “Ne mogu da ostanem ravnodušna na ono što se dešava u mojoj zemlji. Moja braća Fidel i Raul napravili su od Kube ogroman zatvor, okružen vodom. Narod je prikovan na krst muka koji mu je nametnuo međunarodni komunizam.”

Huanita Kastro se izjašnjavala kao “antikomunista” i tvrdila da je želela da obnovi prijateljstvo američkog i kubanskog naroda.

Međutim, kako je zapisala u memoarima pod naslovom “Moja braća Fidel i Raul – Tajna istorija”, bilo joj je teško i da u Majamiju živi kao sestra Kastrovih: “Propatila sam mnogo više od ostalih izgnanika. Malo je onih koji razumeju paradoks mog života”, zabeležila je. “Za one na Kubi, ja sam dezerter, jer sam napustila svoju zemlju. Za mnoge u Majamiju, ja sam `persona non grata`, jer sam sestra Fidela i Raula.”

Dona, agent CIA

Tokom pola veka, kako je primetio “Njuzvik”, pokušaji CIA da naškodi revolucionarnim vlastima na Kubi izazivali su uglavnom podsmeh: “CIA je pokušala i nije uspela da ubije Fidela, pokušala je i da napadne Kubu i nije uspela, a pokušala je da izazove pobunu i nije uspela.”

U svojim memoarima Huanita je opisala kako je obezbeđivala utočište antikomunistima i protivnicima revolucije u svojoj kući u Havani, pre nego što je napustila Kubu 1964.

Raul, koji je ranije bio ministar odbrane, a kasnije, posle Fidela, i predsednik Kube, odobrio je 1964. njen put u Meksiko, iako je znao da je vrbovana od CIA.

Mnogo se spekulisalo o regrutovanju Huanite, rekao je kasnije Brajan Latel, bivši analitičar CIA: “Agencija je Huanitu smatrala uspešnom. Bila je veoma zadovoljna kada je napustila Kubu. Igrala važnu propagandnu ulogu tokom putovanja po Latinskoj Americi, a imala je i uticaj na izbore u Čileu 1964. godine.”

U njenom vrbovanju za CIA pomogla je supruga brazilskog ambasadora u Havani, koju je Huanitu upoznala sa agentom CIA Tonijem Sforcom.

Sforca je neko vreme radio na tajnom projektu CIA na Kubi poznatom kao Operacija “Mangosta”.

Ko je izdao Kubu

Bela kuća je tokom mandata predsednika Kenedija pokrenula brojne akcije CIA protiv Kube, uključujući 638 atentata na Fidela i katastrofalnu invaziju u Zalivu svinja. Na Kubi je Huanita optuživana za izdaju, o čemu je izjavila: “Izdaja nije bila moja. Bila je Fidelova.”

Kasnije je Huanita izjavila da nije učestvovala u akcijama koje su izazivale krvoprolića i da, navodno, nije primala novac od CIA.

“Mislim da mi ništa ne treba oprostiti, ispunila sam svoju dužnost kao Kubanka,” dodala je. “Trudila sam se da odbranim slobodu svoje zemlje.”

Za Huanitu se smatralo da nije upoznata sa državnim tajnama i njeno regrutovanje od CIA imalo je uglavnom propagandni značaj.

Kako je nedavno komentarisao jedan zapadni diplomata u Havani: “Danas sve to pripada istoriji, a Kubanci su navikli da ih ništa ne iznenađuje.”

Huanita Kastro je umrla u bolnici u Majamiju.

Njen stariji brat Fidel umro je 2016. u Havani, dok je Raul 2021. godine napustio funkciju šefa Komunističke partije Kube.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare