2. Maja 2023.

Premijerka Srbije pozvala BiH da uđe u Otvoreni Balkan

  • Međunarodni sajam privrede na kojem se predstavlja gotovo 800 izlagača iz 30 zemalja otvoren je danas u Mostaru u prisustvu zvaničnika zemalja regiona.

Sajam je proglasila otvorenim izraelski ambasador za BiH sa sjedištem u Tirani Galit Peleg koja je istakla da nema bolje prilike za Izrael da obilježi 75 godina postojanja od toga da bude zemlja partner ovakve manifestacije.

Premijer Srbije Ana Brnabić pozvala je zvaničnike BiH da podrže inicijativu “Otvoreni Balkan” i istakla značaj regionalne saradnje.

Ona je navela da je Srbija drugi partner BiH po obimu spljnotrgovinske razmjene.

Na otvaranju Sajma su i premijer Hrvatske Andrej Plenković, kao i predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana ?rišto, koji su prigodnim obraćanjima pozdravili okupljene.

Na svečanosti se obratio predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, a dobrodošlicu gostima izrazili su i direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak i gradonačelnik Mostara Mario ?ordić.

Svečanosti prisustvuju i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit. zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin ?onaković, kao i brojni drugi ministri u Savjetu mniistara i federalnoj Vladi, te predsjednik FBiH Lidija Bradara.

Sajam raspolaže sa 30.000 metara kvadratnih prostora na kojem se predstavlja od 750 i 800 izlagača.

Na Sajmu će biti organizovane brojne konferencije i poslovni forumi među kojima su susreti privrednika.

Sajam u Mostaru traje do subote, 6. maja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare