6. Oktobra 2023.

Premijer i predsjednik u klinču, opet: Ko nije “pisar koji ispravlja šlamperaj”?

Hrvatski premijer Andrej Plenković optužio šefa države Zorana Milanovića da namerno i svesno nije potpisao novi Zakon o izbornim jedinicama pre 1. oktobra

On je optužio Milenkovića da deluje u sprezi sa saborskom opozicijom, a protiv parlamentarne većine i vlade.

“Ovde vidimo čistu spregu opozicije i predsednika Republike koji su namerno ovo napravili, misleći valjda da mi to ne vidimo, da mi to ne znamo i da nismo prozreli takvu zlu nameru i zlu veru”, kazao je Plenković novinarima u Granadi, gde učestvuje na samitu Evropske političke zajednice.

Pomenuti zakon je u Saboru izglasan 28. oktobra i na snagu je trebalo da stupi 1. oktobra s obzirom na to da je odlukom Ustavnog suda 30. septembra prestao da važi stari zakon.

Međutim, Milanović je zakon potpisao 3. oktobra, zbog čega će, kako piše zagrebački Jutarnji list, ovaj zakon morati ponovo u parlamentarnu proceduru.

“Predsednik je bio u Zagrebu, nije bio sprečen, nije bio bolestan ni zatočen. Ne samo da je namerno učinio političku štetu sebi i Hrvatskoj, nego ono što je on napravio nije napravio nikad nijedan predsednik”, rekao je Plenković.

On tvrdi da se Milanović ne brine o skladnom delovanju institucija, kao što bi trebalo prema Ustavu, već deluje “pristrasno, protiv parlamentarne većine, protiv vlade, a u sprezi s opozicijom”.

“Ispali su smešni. Vlada će pripremiti predlog zakona, uputit ga u sabor, uvrstiti u dnevni red, raspraviti, glasati i stupiće na snagu par dana nakon objave”, poručio je Plenković, koji je prozvao Milanovića “za svestan i nameran potez političke opstrukcije”.

S Pantovčaka su, međutim, juče poručili da Milanović “nije pisar koji će raditi na mig Vlade kako bi ispravio politički i proceduralni šlamperaj vladajuće većine u Hrvatskom saboru”.

Iz kabineta Milanovića su podsetili da predsednik ima ustavni rok osam dana da potpiše zakon i da je on to učinio poštujući to, a da je pravo pitanje koje se postavlja zašto je zakon u Saboru donet 28. septembra, sa rokom stupanja na snagu 1. oktobra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare