Uživaćete u punom čokoladnom ukusu.
Svima nam se dešava da nam s vremena na vreme dođu nenajavljeni gosti, ali i da baš poželimo da pojedemo nešto slatko kada takvih namirnica nema u kući. U kojoj god situaciji poželite da uključite rernu na ovoj vrućini, neka to bude za ovaj brzo gotov desert koji ne oduzima mnogo vremena i ne zahteva lude sastojke. Naprotiv, verovatno već imate sve što vam je potrebno za to kod kuće. Trebaće vam: – 4 cela jaja – 150 g crne čokolade, najmanje 70% kakaoa – 150 g krem sira
Priprema:
Zagrejte rernu na 170 ºC. Odvojite žumanca od belanaca. Izrendajte čokoladu i istopite na pari. Kada se istopi, u nju umešajte sir. Skloniti sa vatre i dodati i umešati žumanca. Umutite belanca u čvrst sneg, pa u njih postepeno umešajte sir i čokoladu. Okrugli kalup obložen papirom za pečenje premazati uljem pa zatim sipajte smesu u kalup i nekoliko puta lagano protresite kalup kako bi svi mehurići vazduha izašli iz smese.
U veći i dublji pleh sipajte vrelu vodu i u nju stavite kalup sa smesom. Pecite oko 15 minuta, pa smanjite temperaturu na 160 ºC. Zatim isključite rernu a tortu ostavite na toplom mestu još 15 minuta. Kolač možete poslužiti topao ili dobro ohlađen.
Dodatni savet: Ovaj kolač možete poslužiti uz sladoled i preliv od bobica, smokve kuvane u vinu, sirup od pomorandže, karamel, pržene lešnike, čokoladni ganaš ili, na primer, pečene breskve ili nektarine. Naravno, da bude baš po vašem ukusu, u smesu za tortu možete dodati šećer i prstohvat soli.