6. Jula 2023.

Prekinuta sjednica Parlamenta FBiH, ništa od imenovanja Vukoje

Zbog nemogućnosti dogovora, odnosno neodržavanja sjednice Komisije za izbor i imenovanja, koja je trebala predložiti Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH, vanredna sjednica Predstavničkog doma parlmaenta FBiH je prekinuta.

“S obzriom na to da se nisu stekli uslovi za utvrđivanje dnevnog reda predlažem zaključak da se prekine vanrenda sjednica”, rekla je Mirjana Marinković – Lepić, predsjedavajuća.

Očekivano, opozicija u FBiH ovaj potez je kritikovala ističući da nisu u stanju održati sjednicu te da su četiri sata proveli u parlamentu, a da nisu radili, a kakva je situacija u parlamentu FBiH možda najbolje govori činjenica da je izražena sumnja u rezultate glasanja, zbog čega se na kraju pristupilo pojedinačnom glasanju, odnosno glasanju prozivkom.

Inače, sjednica parlamenta FBiH je prekinuta nakon što se nije uspjela održati sjednica Komisije za izbor i imenovanje jer su je bojkotovali predstavnici opozicionih političkih partija. Ta Komisija trebala je predložiti Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH i Arnela Isaka za potpredsjednika Predstavničkog doma parlamenta FBiH, međutim s obzirom da SDA i DF ail i njihovi partneri na to ne žele da pristanu, odlučili su da ne prisustvuju sjednici Komisije koja na kraju nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Opozicioni poslanici u Komisiji za izbor i imenovanje su Irfan Durić iz NES-a, Edina Gabela iz SBiH, Eldar Čomor iz SDA i Dajana Čolić iz DF-a. U parlamentu FBiH spekulisalo se da je plan vladajućih  bio da se ovi opozicioni članovi Komisije smijene, što je bio razlog da oni ne prisustvuju sjednici i ne daju kvorum.

Suština problema je u tome što ova Komisija nije popunjena jer su se mandata odrekla dva poslanika HDZ-a i zbog toga trenutno vldajuća koalicija nema većinu u njoj, a opozicione stranke odlučile su da ne daju kvorum. Nakon što se u nekoliko navrata nije održala sjednica Komisije i kolegijum Predstavničkog doma pokušao je naći izlaz, međutim na kraju je odlučeno da sjednica bude prekinuta.

Nakon odluke da se vanredna sjednica prekine, poslanici su započeli redovno zasijedanje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare