25. Aprila 2024.

Predstavnički dom Arizone jedva usvojio zakon o ukidanju zabrane abortusa iz 1864.

Poslanici Predstavničkog doma Arizone izglasali su, u trećem pokušaju za tri nedelje, zakon kojim će se ukinuti skoro potpuna zabrana abortusa iz 1864. koju je ranije ovog meseca potvrdio Vrhovni sud te države.

Tri republikanca iz Predstavničkog doma pridružila su se demokratama u odobravanju ukidanja zakona iz doba građanskog rata koji je abortus učinio krivičnim delom kažnjivim od dve do pet godina zatvora za svakoga ko to uradi ili pomogne ženi u prekidu neželjene trudnoće.

Senat će sada morati da pročita svoj predlog zakona u tri navrata na tri odvojene sednice, što znači ovaj akt može stupiti na snagu tek sledećeg meseca, prenosi En-Bi-Si njuz.

Vrhovni sud države ranije ovog meseca doneo je odluku da potvrdi skoro potpunu zabranu staru 160 godina.

Nakon te presude, republikanci širom SAD, uključujući bivšeg predsednika Donalda Trampa, pozvali su poslanike da ukinu zabranu.

Republikanci u Predstavničkom domu Arizone, gde stranka ima tesnu većinu, ostali su uporni u tome da ne dozvole da se predlog zakona o abortusu unapredi.

Međutim, zbog sve većeg pritiska, najmanje tri poslanika Republikanske stranke, zajedno sa 29 demokrata, glasali su za ukidanje zabrane.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare