12. Juna 2023.

Predstavnici Srba sa KiM nakon sastanka sa Vučićem: Nastavljamo mirne proteste

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije sastali su se danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kako je naveo lider Srpske liste Goran Rakić, tom prilikom su upoznali Vučića sa teškom situacijom u kojoj se nalaze Srbe i južno i severno od Ibra.

“Kada kažem teška situacija, mislim i na naš narod južno od Ibra, a situacija je naročito otežana od upada ROSU na sever. Upoznali smo predsednika kakva je situacija u svakoj opštini i doneli smo mu snimke na kojima se jasno vidi da naša dva uhapšena sugrađanina nisu ni na koji način učestvovali u neredima niti su bilo koga ugrozili. Oni su pružali pasivan otpor i jedino su krivi što su Srbi”, rekao je Rakić.

Lider Srpske liste navodi da su zamolili predsednika Srbije i direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića da ulože svoj autoritet kod međunarodnih predstavnika kako bi uhapšeni što pre bili pušteni.

“Takođe, tražili smo od predsednika da se prestane sa progonom srpskog naroda od strane specijalaca, poslatih od vlasti u Prištini, i ponovili naše zahteve koje smo izneli i Lajčaku i Eksobaru da se ZSO što pre formira i statut što pre usvoji od strane Prištine, Beograda i EU”.

Bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da je danas 17. dan kako naši građani istrajavaju u legitimnoj borbi za svoja ljudska prava.

RTbalkan.

“Oni ne mogu da idu na posao, deca ne mogu da idu u školu. Mi smo za deeskalaciju, samo je potrebno da se uradi ono što je dogovoreno. Da se naši građani vrate i pružaju svoje usluge. U Zvečanu nema nijednog našeg radnika. Bitno je da se oslobode naši sugrađani, Obrenović i Petrović. da se prestane sa terorom i zastrašivanjem”, kaže Milović i dodaje:

Obavestili smo predsednika da nastavljamo naše mirne građanske, demokratske proteste. Danas je 17. dan i po kiši i po suncu, naši građani 24 sata istrajavaju u svojoj legitimnoj, legalnoj borbi za svoja osnovna ljudska prava. Građani, odnosno radnici naših lokalnih samouprava evo već 17. dan ne mogu na svoja radna mesta, škole naše dece su i dalje ograđene bodljikavom žicom”, rekao je Milović.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare