24. Maja 2023.

Predstavljen Pečat velikog župana Stefana Nemanje koji je otkupljen za 12.000 evra /foto/

Brzom reakcijom ove institucije predmet je otkupljen i od sada je u posedu Istorijskog muzeja.Direktorka ove ustanove Dušica Bojić saopštila je da je Pečat otkupljen za 12.000 evra, I napomenula da je finansijska vrednost ovog atrefakta mala u odnosu na ono šta on predstavlja za Srbiju.Neveliki olovni pečat koji potiče iz druge polovine 12. veka otkupljen je posle dogovor koji je Istorijski muzej postigao sa čelnicima aukcijske kuće „Artemide aste“ iz San Marina i vlasnikom u čijem je posedu Pečat bio.

U proces ispitivanja verodostojnosti pečata bio je uključen veliki broj stručnjaka iz te oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023

U proces ispitivanja verodostojnosti pečata bio je uključen veliki broj stručnjaka iz te oblasti© Sputnik / Lola Đorđević„Početna cena bila je 1.000 evra i za njega se nadmetalo više od 70 aukcionara. Kada je cena dostigla osam hiljada evra, intervencijom Muzeja zaustvaljeno je dalje licitiranje. Zahvaljujući dogovoru između predstavnika aukcijske kuće, vlasnika Grka i našeg muzeja dogovor je postignut i Pečat je vraćen tamo gde pripada“, izjavila je Dušica Bojić.

Pečat Stefana Nemanje

 - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023

Pečat Stefana Nemanje© Sputnik / Lola ĐorđevićOna je objasnila i da je u proces ispitivanja verodostojnosti ovog vrednog komada bio uključen veliki broj stručnjaka, među njima i ekspreti za vizantijske predmete.

Za otkup pečata konkurisalo je 70 ljudi, među kojima su bili i kolekcionari iz Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023

Za otkup pečata konkurisalo je 70 ljudi, među kojima su bili i kolekcionari iz Srbije© Sputnik / Lola ĐorđevićPostavka novog eksponata Istorijskog muzeja, Pečata velikog župana Stefana Nemanje planirana je za leto, kada se bude napravila posebna vitrina u kojoj će biti izložen.

Sputnjik.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare