30. Aprila 2023.

Predsjednik kubanskog parlamenta: SAD su odgovorne za raspirivanje sukoba u Ukrajini

“U ime kubanskog parlamenta, još jednom najstrožije osuđujemo sankcije koje su uvedene Rusiji. Protivimo se politici izolacije Rusije kroz moćnu medijsku kampanju koja ima za cilj raspirivanje mržnje prema toj zemlji, koju oni žele da okrive za eskalaciju sukoba. Mi smo svesni kako funkcioniše američka vlada, koja je inače pravi krivac za ovaj problem”, rekao je Lazo Ernandez.

On je naglasio da Kuba osuđuje politiku širenja NATO-a i njegovo približavanje ruskim granicama.

Sastanak komisije
Na prvom sastanku Komisije za saradnju Državne dume i Narodne skupštine Kube, parlamentarci su razgovarali o merama za razvoj bilateralnih odnosa u finansijskom, energetskom, poljoprivrednom, turističkom i obrazovnom sektoru, kao i o suzbijanju spoljnog mešanja u unutrašnje stvari, nacionalnoj bezbednosti i suverenitetu na zakonodavnom nivou.

Kako je naveo Ernandez, biće potrebno da se prati svaki od postignutih sporazuma i da se napravi mapa za njihovu primenu.

Volodin: Parlamenti treba da učine sve da ojačaju prijateljstvo i saradnju
Parlamenti Rusije i Kube ne samo da treba da obezbede da se sprovode odluke koje su doneli predsednici dveju zemalja, već treba da primenjuju nove formate za to kako bi postigli konkretne rezultate, izjavio je Volodin

On je istakao da aktuelnu dinamiku odnosa Moskve i Havane najviše obezbeđuju šefovi dveju država.

“Izuzetno je važno da parlamenti, sa svoje strane, učine sve što je moguće ne samo da daju zakonodavnu podršku odlukama predsednika, već i kroz nove formate, ispunjavajući ih specifičnim sadržajem, čineći sve da razviju odnose, ojačaju prijateljstvo saradnju i povećaju trgovinu, imamo sve mogućnosti za to”, rekao je predsednik Državne dume.

Volodin je podsetio da su odnosi dveju zemalja “zasnovani u najteže vreme za Kubu i Sovjetski Savez” i zatim “podržani od onih koji su verovali u čistotu tih odnosa i važnost razumevanja potreba sopstvenog naroda”.

Predsednik Državne dume je podsetio da će tokom posete ruske delegacije Kubi prvi put biti održan sastanak Komisije na visokom nivou.

Volodin se ranije sastao sa predsednikom Kube Migelom Dijas-Kanelom, sa kojim je razgovarao o razvoju saradnje dveju zemalja.

Tokom sastanka, Volodin je preneo pozdrave ruskog predsednika Vladimira Putina, rekavši da odnosi predsednika postavljaju dinamiku za razvoj saradnje između Rusije i Kube.

“Naš zadatak je da zajedno sa kolegama iz Narodne skupštine Kube učinimo sve da damo zakonodavnu podršku odlukama koje se donose na nivou šefova država”, dodao je Volodin.

Podsetimo, delegacija Državne dume Ruske Federacije na čelu sa predsednikom Vjačeslavom Volodinom doputovala je u zvaničnu posetu Kubi, a dočekao ih je ruski ambasador u ovoj državi Viktor Koroneli.

Volodin je ovom prilikom položio venac i cveće na spomenik Hozeu Martiju, nacionalnom heroju i jednom od vođa nacionalno-oslobodilačkog pokreta Kube.

Ruska poseta Kubi trajaće jedan dan. U delegaciji su, pored parlamentaraca, i zamenici načelnika nekoliko ministarstava.

RT

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare