25. Augusta 2023.

Predsjednik Irana: Američkoj hegemoniji u međunarodnom finansijskom sistemu se bliži kraj

Pristupanje Irana BRIKS-u dodatno će osnažiti sposobnost te organizacije da se suprotstavi američkoj hegemoniji, izjavio je predsednik Ibrahim Raisi tokom sastanka sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom na marginama samita u Johanesburgu

Iranski predsednik Ibrahim Raisi izjavio je da je jednostranost međunarodnog finansijskog sistema kojim dominiraju SAD ubrzo okončati, nakon najave da će Egipat, Etiopija, Argentina, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati postati punopravne članice BRIKS-a. 

Pristupanje Irana dodatno će osnažiti sposobnost te organizacije da se suprotstavi američkoj hegemoniji, izjavio je Raisi tokom sastanaka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na marginama samita lidera BRIKS-a u Južnoj Africi, prenosi portal “Krejdl”.

“Širenje grupe BRIKS pokazuje da je jednostrani pristup na putu da nestane”, rekao je Raisi.

Kineski predsednik je rekao da je njegova zemlja “sprema da unapredi saradnju sa Iranom u okviru grupe BRIKS i drugih multilateralnih blokova”, kao i da je Peking “spreman da ojača prijateljstvo i produbi međusobno poverenje sa iranskom stranom, i da nastavi međusobnu podršku pri suštinskim zajedničkim interesima.”

Podsetimo, Kina je posredovala u istorijskom obnavljanju diplomatskih odnosa između Irana i Saudijske Arabije prošlog marta, a obe ove zemlje postaće članovi BRIKSA za četiri meseca.

Veliki zaokret u Persijskom zalivu: Saudijska Arabija i Iran uz posredstvo Kine obnovili odnose

Veliki zaokret u Persijskom zalivu: Saudijska Arabija i Iran uz posredstvo Kine obnovili odnose

U iranskoj delegaciji u Južnoj Africi bili su i ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan i politički savetnik iranskog predsednika Mohamed Džamšidi.

Zemlje članice BRIKS-a pregovaraju o isključivoj trgovini nacionalnim valutama, što bi osporilo hegemoniju američkog dolara.

Zvaničnici su rekli da postoje planovi da se u budućnosti uvede zajednička valuta za blok BRIKS, sada poznata kao BRIKS+, uz dodavanje novih članica. Podsetimo, oko dvadesetak zemalja podnelo je zvanične zahteve za pristup ovoj organizaciji.

Pojava snažnog konkurenta G7 koji trguje drugim valutama osim američkog dolara otežaće Vašingtonu jednostrano uvođenje sankcija ekonomijama suverenih država koje se protive spoljnoj politici SAD, kao što su Iran, Sirija i Rusija.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare