27. Maja 2023.

Predsjednički izbori u Turskoj, drugi čin – borba bez rukavica

Završnicu kampanje za drugi krug predsedničkih izbora u Turskoj obeležava borba za svaki glas, bez rukavica. Birači u Turskoj videli su montirane video-snimke, čuli teške reči, ali i glasnu muziku iz vozila sa amblemima partija koja pozivaju na glasanje u nedelju.

Ono čega su se partije uzdržavale pre prvog kruga zbog pijeteta prema žrtvama zemljotresa, sada je na ulicama Ankare prisutno kao uobičajeni izborni folklor.

Predsednik Erdogan poveo je u prvom krugu sa dva i po više miliona glasova ispred opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua, iza kog stoji šest partija.

Promena strategije

Dok Erdogan nudi stabilnost, jakog lidera za jaku Tursku, sloganom “Pravi čovek u pravo vreme”, Kiličdaroglu je radikalno promenio strategiju između prvog i drugog kruga predsedničkih izbora.

Pre prvog kruga obećavao je da će otvoriti vrata raja, a posle 14. maja kaže, ako pobedi, zatvoriće vrata pakla. Za sebe kaže da je najveći nacionalista u Turskoj.

Njegova kampanja se pre prvog kruga oslanjala u najvećoj meri na antierdoganizam, ukazivanje na sve ono što nije dobro u Turskoj.

Turska se suočava sa velikom inflacijom, devalvalacijom lire, posledicama zemljotresa i milionima izbeglica, više od 3,5 miliona samo iz Sirije.

Kiličdaroglu želi da ih vrati u zemlje porekla. Za to je dobio podršku lidera Zafer partije.

Podrška Ogana Erdogranu. Ozdaga Kiličdarogluu

“Zafer partija” je u okviru ATA saveza i bila je u prvom krugu iza trećeg kandidata Sinana Ogana. Ogan je posle prvog kruga dao podršku predsedniku Erdoganu, a Ozdag Kiličdaroglu.

“Razgovarali smo sa predstavnicima AK partije i džehapea o izbeglicama u Turskoj. ‘Zafer partija’ i ‘Partija pobede’ su protiv izbeglica. Želimo da ih pošaljemo u zemlje porekla. I u AK partiji su rekli da žele našu podršku, te da će se pobrinuti za izbeglice. Nisam im poverovao, jer ih imamo 13 miliona zbog pogrešne politike AK partije”, naveo je  Umit Ozdag, predsednik “Partije pobede”.

Prema njegovim rečim, Kiličdaroglu im je obećao da će izbeglice poslati u zemlje porekla, te da mogu da se pridruže njegovoj Vladi. “Potpisali smo protokol koji je i gospodin Kiličdaroglu potpisao”,  Umit Ozdag

Nezavisni kandidat kog je podržao ATA savez, pozvao je birače da glasaju za predsednika Erdogana u drugom krugu. I njegova politika je antimigrantska.

“Ogan operativac”

Turska i Katar podižu stanove za milion i po ljudi u Idlibu. Ogan je rekao da ne podržava Erdogana zbog moguće pozicije u Vladi već, kako je rekao, zbog principa. Erdogan je naveo da je Ogan operativac narodnog saveza.

Spoljna politika bila je važan element u završnici kapanje pred prvi krug izbora. Kiličdaroglu se smatra poželjnim kandidatom Zapada, a Erdogan nastoji da vodi balansiranu politiku.

U Ankari je odjeknula vest da su Jermenija i Azerbejdžan u Moskvi uz posredovanje predsednika Putina postigle izvestan progres u vezi sa regionom Nagorno-Karabaha, za Azerbejdžan u Tursku samo Karabaha. Konflikt koji traje više od tri decenije, navodno je blizu rešenja.

“Rusko pravo da posreduje”

Ismail Safi, član Saveta za spoljnu politiku predsedništva Turske rekao je Istanbul uvek stajao  uz Azerbejdžan kada je reč o Karabahu, te veruje da Rusija u ovom trenutku ima ispravan pristup jer obe strane tretira ravnopravno, što joj daje pravo da posreduje.

“Imali smo ranije različite strukture kao što je Minsk grupa, koju su tokom devedesetih godina podržavale Evropa i Amerika, ali, bez uspeha. Rusko posredovanje je po našem mišljenju iskreno i zbog tog ravnopravnog pristupa obe strane ga prihvataju. Na taj način, stabilnost je vraćena u Karabah, time i na Kavkaz”, ukazuje Safi.

Ističe i da nije lako Jermenima da prihvate da Karabah pripada Azerbejdžanu, ali da sada Jermeni, posebno Pašinjan, to prihvataju.

“U izjavama iz Moskve, čujemo da je napravljen korak u tom smeru”, napominje Safi.

Usred spoljnopolitičkih i unutrašnjih izazova, Turska je pred drugim krugom predsedničkih izbora. Za sada se izvesna prednost daje Redžepu Tajipu Erdoganu.

rts.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare