Samo jedna čaša dnevno može spriječiti niz bolesti
Bogat je beta-karotenom, vitaminima A i C, kalijumom i dijetalnim vlaknima
Definitivno je bolje posegnuti za njima nego za štapićima, čipsom i ostalim grickalicama koje kada počnemo grickati obično ne prestajemo dok ne dotaknemo dno ambalaže. Grickanje šargarepe ili ispijanje soka nudi brojne zdravstvene prednosti. Ovo povrće je bogato beta-karotenom, vitaminima A i C, kalijumom i dijetalnim vlaknima i poznato je po svojim antioksidativnim svojstvima. Čaša soka od šargarepe sadrži oko 94 kalorije, 1,9 grama vlakana, 45.133 IU vitamina A, 20 mg vitamina C i 689 mg kalijuma, što ovaj napitak čini izuzetno hranljivim. Stoga redovno konzumiranje sokova može poboljšati opšte zdravlje i blagotvorno uticati na sledeća stanja:
Poboljšanje vida
Sok od šargarepe je bogat vitaminom A i beta-karotenom, koji su važni za održavanje zdravlja očiju, a studije pokazuju da može spriječiti probleme poput makularne degeneracije. Međutim, prekomjerno uzimanje sokova može imati nuspojave. Prema ovoj studiji, loš noćni vid kod žena bio je povezan s prekomjernim unosom vitamina A i beta-karotena. Stoga, preporučuju, ograničite konzumaciju soka od jedne ili dvije šargarepe dnevno.
Odlično za jetru
Mrkva može poboljšati funkciju jetre i pomoći tijelu da eliminira toksine. Osim toga, mrkva smanjuje masne naslage u jetri. Ako ne volite čisti sok od šargarepe, u piće možete dodati isceđenu jabuku ili celer.
Zdravlje kože
Antioksidansi u soku od šargarepe, posebno beta-karoten, mogu zaštititi kožu od starenja i oštećenja od sunca, pružajući prirodni fotoprotektivni efekat.
Gubitak težine
Mali broj kalorija sadržanih u ovom povrću prijatelj su u procesu mršavljenja. Osim toga, sok od šargarepe je bogat vlaknima koja pospješuju gubitak težine i podstiču sitost.
Smanjenje rizika od raka
Istraživanja sugeriraju da sok od šargarepe može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, kao što su urotelni karcinom i leukemija, iako je potrebno više istraživanja. Uloga beta-karotena u smanjenju rizika od raka zasniva se na njegovoj sposobnosti da neutrališe slobodne radikale.
Zdravlje srca
Konzumiranje soka od šargarepe može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i smanjenju nivoa holesterola, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Takođe sadrži nitrate i polifenole koji mogu regulisati krvni pritisak.
Zdravlje mozga
Beta-karoten u soku od šargarepe podržava kognitivne funkcije smanjujući oksidativni stres u mozgu, što može pomoći u prevenciji problema s pamćenjem u starosti. U studiji, radnici izloženi olovu i liječeni beta-karotenom imali su niži nivo oksidativnog stresa. Također, sadržaj kalija pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara, a šolja soka od šargarepe koji sadrži 689 miligrama kalijuma zadovoljava više od 17 posto dnevnih potreba za ovim nutrijentom.
Zdravlje probavnog sistema
Vlakna u soku od šargarepe podržavaju redovnu probavu i mogu biti korisna za osobe sa zatvorom. Kalij u soku također može pomoći u liječenju dijareje nadoknađivanjem izgubljenih elektrolita.
Jačanje imuniteta
Sok od ovog povrća može ojačati imuni sistem. Istraživanje provedeno na zdravim muškarcima fokusiralo se na to kako sok od šargarepe može povećati koncentraciju karotenoida u plazmi (oni se pretvaraju u vitamin A), čime se povećava njihov imunitet.
Savjeti za pripremu
- Operite i nasjeckajte šargarepu i stavite u blender i dodajte malo vode.
- Da biste poboljšali ukus, dodajte voće poput jabuke ili narandže ili začine poput đumbira ili cimeta.
- Miksajte na srednjoj brzini dok svi sastojci ne postanu mrvičasti.
Ako ne koristite sokovnik, gotov sok iz blendera možete dodatno procijediti kroz gazu, a pulpu možete čuvati u hladnjaku i koristiti u drugim pripremama. Možete dodati sok od šargarepe u supe, smutije ili čak u pečena jela za dodatne nutritivne prednosti.
Jutarnji.hr