29. Novembra 2023.

Pred odbornicima na sjednici u četvrtak: Šta donosi Nacrt budžeta za 2024. godinu

Nacrt budžeta za 2024. godinu naći će se pred gradskim odbornicima na sjednici koja će biti održana sutra, odnosno u četvrtak 30. novembra.

Ukupna budžetska sredstva za 2024. godinu projektovana ovim Nacrtom su u iznosu od 187,89 miliona KM.

Nacrt budžeta za narednu godine karakteriše, između ostalog, značajna podrška privredi i pojedincima, kako kroz subvencionisanje, doznake pojedincima, tako i kroz grantovska sredstva.

Dodatno, biće nastavljena i značajna ulaganja u oblast poljoprivrede.

Planirana su i značajna sredstva za realizaciju turističkih i kulturnih gradskih manifestacija, kao što su „Kočićev zbor“, „Banjalučko proljeće“, „Banjalučka zima“, „Izbor najboljeg sportiste Grada“ i mnoge druge manifestacije, zahvaljujući kojima se godine u godinu naš grad promoviše na turističkoj mapi, što rezultuje velikim turističkim posjetama.

Posebna stavka u ovom dokumentu odnosi se na besplatne građevinske dozvole za objekte do 200 metara kvadratnih, što je jedna od novijih olakšicu za  građane.

Sredstva za funkcionisanje i nesmetan rad svih budžetskih korisnika, koji se u potpunosti finasiraju iz budžeta Grada, za narednu godinu su takođe, u većini slučajeva Nacrtom budžeta – povećana.

Dodatno, za narednu godinu planirano je uredno servisiranje svih ranije preuzetih obaveza.

Nacrtom budžeta predviđena su značajna sredstva za finansiranje osnovnih komunalnih i saobraćajnih djelatnosti, s obzirom da zbog amandmana skupštinske većine prošlogodišnja nisu bila dovoljna.

Sredstva su planirana i za subvencije koje će biti usmjerene za podršku privredi, poljoprivredi i javnom prevozu.

Baš kao i prethodnih godina, plan Grada jeste da nastavi sa pozitivnim praksama, kao što je finansiranje nabavke udžbenika za učenike osnovnih škola od petog do devetog razreda, te stavke koje se odnose na pomoć porodiljama, stipendiranje učenika i studenata, kao i doznake za predškolsko obrazovanje po projektu „0 djece na listama čekanja za vrtić“.

U ovkru Nacrta budžeta planirani su značajni infrastrukturni projekti, poput nastavak izgradnje vodovodne mreže na području cijelog grada, izgradnja i održavanje gradskih saobraćajnica i mnogi drugi projekti.

Na dnevnom redu predstojeće sjednice je i niz drugih važnih tačaka, poput regulacionih planova, Izvještaj o realizaciji Programa zajedničke komunalne potrošnje, Prijedlog odluke o načinu i uslovima za prekopavanje i sanaciju javnih površina na području grada Banja Luka.

Sjednica Skupštine Grada zakazana je za sutra, sa početkom u 9.00 časova.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare