25. Novembra 2024.

Pravi se samo u Srbiji: Kilogram ovog sira košta kao polovan automobil

Životinje od kojih je zavisilo mnogo poslova u domaćinstvu danas postaju sve ređe.

Prema nezvaničnim informacijama, danas na teritoriji Srbije živi samo oko 1.000 magaraca iako uzgoj ovih životinja može biti višestruko isplativ. Litar mleka košta od 20 do 50 evra, a potražnja za njim višestruko je skočila jer se pokazalo kao izuzetno delotvorno u lečenju svih plućnih bolesti, pa su kod proizvođača formirane duge liste čekanja.

“Za magareće mleko se smatara da je po svom sastavu i kvalitetu najsličnije majčinom i jedino je koje čak i beba može da pije. To dovoljno govori koliko ima dobrih svojstava. Procenjeno je da ima 50 odsto više proteina nego kravlje. Pokazao se odličnim u lečenju kašlja, za kompletan oporavak organizma nakon teških operacija. Prethodnih meseci potražnja za magarećim mlekom je nikad veća. ne pitaju za cenu”, rekao je za RINU Slobodan Simić iz Prirodnog rezervata Zasavica gde ima farmu magaraca.

Cena magarećeg mleka u nekim evropskim zemljama dostiže i visinu od preko 100 evra i može se reći da je među najskupljim na svetu, a upravo zbog njegovih posebnih karakteristika, sir koji se od njega pravi je najređi i takođe najskuplji na svetu. Proizvodi se samo na jednom mestu, a to je upravo Slobodanova farma u Zasavici. Košta oko 1.000 evra po kilogramu, što je i logično ako se uzme u obzir koliko je magarećeg mleka potrebno da bi se napravila tolika količina sira.

Najskuplji sir u svetu proizvodi se u pakovanjima od 50 grama. Prijatnog je ukusa, a ono što ga čini izuzetnim (pored cene) svakako je i njegovo blagotvorno dejstvo na zdravlje.

“Ono što je jedini problem jeste da ma koliko god bilo traženo magarećeg mleka nema dovoljno. Magarica daje male količine, a to je u proseku od nekoliko decilitara do par litara po danu. Ženka je gravidna (noseća) 14 meseci i tokom tog perioda ne može da se muze, kao ni nekoliko meseci nakon što na svet donose mlade jer mladunče ne bi moglo da preživi ukoliko bi se mleko uzimalo za prodaju”, kaže Slobodan.

Srpski magareći sir iz Zasavice probali su i britanski princ Čarls i njegova supruga Kamila, a tragom te informacije pre nekoliko godina u rezervat kod Sremske  Mitrovice stigao je i lični biograf britanske kraljevske porodice, za njim i ekipa BBC-ja.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare