31. Maja 2023.

Poznato koliko će novca Đukanović mjesečno primati do penzije

Rješenje o naknadi potpisao je predsjednik skupštinskog Administrativnog odbora Dragan Krapović, a Odbor bi odluku trebalo da konstatuje na nekoj narednoj sjednici, objašnjeno je “Vijestima”.

Đukanović, kako je propisano zakonom, imao pravo na 70 odsto zarade iz posljednjeg mjeseca prije prestanka funkcije, uz odgovarajuće usklađivanje. On će koristiti naknadu kao počasni predsjednik države do penzije.

Počasnu titulu bivšeg predsjednika Crne Gore, koju je do sada imao samo Filip Vujanović, doskorašnji šef države mogao bi koristiti u narednih pet godina što bi se gotovo poklopilo i sa njegovim odlaskom u starosnu penziju jer će u februaru 2028. godine napuniti 66 godina.

“Vijesti” su ranije objavile da će Đukanović iskoristiti mogućnosti koje mu pripadaju po isteku funkcije, od počasnog naziva, do zarade, posebne kancelarije, administrativne podrške ali i zvaničnu policijsku pratnju.

Ta prava imaju predsjednici Crne Gore koji su tu dužnost obavljali od obnove nezavisnosti Crne Gore (3. juna 2006. godine).

Đukanoviću je 20. maja istekao mandat predsjednika i tada mu je prestalo pravo na zaradu utvrđeno 30. maja 2018. godine.

U njegovom imovinskom kartonu, na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, piše da je zarađivao mjesečno oko 2.400 evra, te da ima ogromno naslijeđe, kao i dva stana – jedan koji je dobio na poklon a drugi otkupljen “društveni stan”.

Suvlasnik je dvije firme “Global Montenegro” i Univerziteta “Donja Gorica”, a na ime firme koja je osnivač univerziteta – “Univerzitates”, upisane su desetine hiljada kvadrata zemljišta i nekretnina.

Njegova supruga ima platu od oko 2.100 evra, i vozi “audi 3”.

Đukanovićev stil života godinama je pod lupom javnosti, jer se stiče utisak da je raskošniji od onog što su njegovi prijavljeni prihodi. Međutim, ASK je rijetko ulazio u to, a većinu inicijativa je odbacivala kao neosnovane – uključujući luksuzna putovanja u eksluzivna odmarališta i hotele po svijetu.

Iako su mediji više puta objavljivali fotografije o skupocjenim asesoarima i haljinama njegove supruge Lidije, ASK nikada nije došao do saznanja o mogućim sumnjivim izvorima prihoda.

U novembru 2022. Agencija je ispitivala njen životni stil zbog skupocjene garderobe, u kojoj se pojavljuje u javnosti, ali tada nisu utvrđene nepravilnosti koje bi dovele do pokretanja bilo kakvog postupka.

ASK je pokrenuo postupak nakon što je Đukanovićeva supruga na protestu opozicije 2022. nosila Diorov prsluk koji je prema podacima sa sajta te modne kuće koštao 4.200 evra.

Prije dva dana iz ASK-a “Vijestima” je odgovoreno da će provjeriti ko je i na koji način poklonio službi bivšeg predsjednika države dva automobila marke “Audi A8” – koji se ne nalazi u evidenciji poklona ASK-a objavljenoj na sajtu.

Administrativni odbor je rješenjem dao saglasnost za zaradu novog predsjednika Jakova Milatovića, koja će iznositi oko 2.200 evra. To će, takođe, biti konstatovano na nekoj narednoj sjednici.

Milatović je izabran za predsjednika na izborima 2. aprila 2023. godine, a na dužnost je stupio danom polaganja zakletve pred poslanicima u Skupštini 20. maja ove godine.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare