10. Oktobra 2023.

Poznato kada počinje sudski proces Dodiku i Lukiću

Sud BiH zakazao je za ponedjeljak, 16. oktobar, ročište na kojem bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloš Lukić trebali da se izjasne o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Prema rasporedu koji je objavljen na internet stranici Suda BiH, Dodik i Lukić bi o krivici trebali da se izjašnjavaju između 13.00 i 16.00 časova, i to pred sudijom Jasminom Ćosić Dedović, čije izuzeće je ranije tražio branilac predsjednika Srpske.

Sud BiH juče je odbio kao “neosnovane” prigovore branilaca predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika”.

Iz Suda je Srni ranije rečeno da nakon ove odluke slijedi procesna radnja izjašnjenje o krivici.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Kristijana Šmita koga Srpska ne smatra visokim predstavnikom, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

Dodikovi advokati su u prigovorima navodili da krivično djelo za koje je Dodik optužen ne postoji, jer je Šmit nelegalan.

Ranije su dva puta odbijeni zahtjevi Dodikove odbrane za izuzeće sudije Jasmine Dedović Ćosić, koja je optužnicu potvrdila i sada odbila prigovore.

Glavni pretres u postupku protiv predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” vodiće sudija pojedinac koji će biti izabran putem Sistema za automatsko upravljanje predmetima – CMS sistem.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije zakone u vezi sa neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH, a Šmit je potom donio odluku o njihovom poništavanju.

Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu ovih zakona, a Lukić ih je objavio u “Službenom glasniku Republike Srpske”. 

nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare