19. Maja 2023.

Požar u Londonu kao upozorenje kako pravilno puniti električni trotinet

Londonska vatrogasna brigada objavila je snimak samozapaljivanja električnog trotineta kako bi podigla svest o opasnostima punjenja baterija

Na snimku se vidi električni trotinet koji tokom punjenja počinje da gori. U samo nekoliko sekundi čitava prostorija je zahvaćena vatrom i ispunjena dimom.

Radnik obezbeđenja Del Vilijams punio je svoj trotinet koji je kupio par nedelja ranije. Srećom, ni on, niti niko od stanara nije bio u kuhinji kada je izbio požar.

„Samo želim da se zahvalim bogu što sam uspeo da preživim. Proveo sam osam sati u bolnici zato što sam udisao dim od požara. U potpunom sam šoku, ali zahvalan što niko drugi nije povređen. Prevario sam smrt“, ispričao je Vilijams.

„Nemojte držati električne trotinete u kući. Punite ih napolju“, istakao je on.

Komandir vatrogasaca Dom Elis kaže da je ovaj tip požara nešto sa čime se sve češće susreću.

„Kada baterija dostigne termičku tačku bez povratka, vatra se vrlo brzo širi i blokira prostor za bežanje. Osim vatre, sagorevanje oslobađa brojne otrovne gasove, a brzina kojom požar izbije je veoma opasna“, istakao je Elis.

Vatrogasci savetuju korisnike električnih trotineta i bicikala da po korišćenju uređaja sačekaju da se baterija ohladi, pa tek onda počnu sa punjenjem.

Takođe navode i da je veoma važno da se baterije i punjači kupuju od pouzdanih prodavaca i proizvođača. Osim toga, uređaje treba puniti na otvorenom ako je moguće. Ako ne, onda u obezbeđenim prostorijama sa detektorima za dim.

Samo u Londonu su ove godine zabeležili 48 požara izazvanih paljenjem baterija električnih bicikala i 12 od električnih trotineta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare