11. Juna 2024.

PowerColor Radeon kartice sa AI NPU koprocesorom troše do 20% manje energije

Mnogi PC entuzijasti ne vole činjenicu da vrhunski modeli grafičkih karti troše mnogo energije I zato  pokušavaju na razne načine da smanje potrošnju, kao što su undervolting, ograničavanje broja frejmova ili smanjenje maksimalnog limita potrošnje. Proizvođač grafičkih kartica PowerColor eksperimentiše sa nešto drugačijim pristupom koristeći NPU koprocesor u svrhu upravljanja potrošnjom energije u igrama, bez značajnijeg uticaja na performanse, kroz sistem nazvan Edge AI.

Demonstracija ove tehnologije je bila upriličena na PowerColor štandu na ovogodišnjem Computex 2024 sajmu. Iako nismo imali priliku da je vidimo u akciji (bilo je mnogo toga za videti na događaju), tech sajt IT Home i X korisnik Harukaze5719 uspeli su da zabeleže nekoliko fotografija test sistema i vide je u radu na dva računara koja su pokretala Final Fantasy XV.

Trenutno je PowerColor Edge AI u fazi razvoja, ali koncept obećavaInženjeri PowerColor-a su povezali eksterni NPU sa AMD grafičkom karticom na jednom od računara i programirali ga da upravlja potrošnjom energije GPU-a tokom renderovanja. Trenutno nema tačnih informacija o tome šta se dešava iza kulisa, ali NPU-ovi su specijalizovani procesori za obradu matematičkih operacija koje se koriste u AI rutinama.PowerColor AI NPU Grafička kartaIT HomePretpostavlja se da NPU pokreće neuronsku mrežu koja uzima u obzir metriku kao što su GPU opterećenje, napon i temperatura, kao i aspekt igre koja se renderuje i menja napon GPU-a na način koji značajno smanjuje prosečnu potrošnju energije.

U demonstraciji sa Final Fantasy XV, PC bez NPU-a je pokretao igru pri 118 fps, povlačeći 338 W struje. Drugi sistem, sa kombinacijom NPU-GPU, postizao je prosečnih 107 fps pri potrošnji od 261 W struje. To je smanjenje potrošnje energije za 23% uz pad broja frejmova od samo 9%.

PowerColor demo štand je tvrdio da Edge AI poboljšava performanse, ali očigledno su mislili po jedinici utrošene energije, a ne u smislu maksimalnog fps-a.

Međutim i pored toga, koncept Edge AI izgleda kao da ima veliki potencijal. Smanjenje potrošnje energije grafičke kartice ima višestruke prednosti – manje toplote se rasipa u prostoriji za igranje, ceo PC koristi manje struje, a periferne komponente grafičke kartice će trajati duže. Sve to izgleda vredno relativno malog pada u performansama, prenosi PC Gamer.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare