13. Jula 2023.

Povuklo se 25 odsto policije iz opština na sjeveru KiM

Tzv. Kosovska policija smanjila broj svojih pripadnika za 25 odsto u opštinama na severu KiM, saopštio danas komandant policije za region sever Veton Eljšani.

Povlačenje je počelo u sredu uveče, na osnovu odluke privremenih prištinskih institucija iz tri opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

“Nakon što je rukovodstvo policije prihvatilo odluku vlade, počelo je njeno izvršenje. Odluka vlade počela je juče, a okončana je danas”, rekao je Eljšani u saopštenju prištinskim medijima.

Kako se navodi smanjenje broja policajaca je deo plana od četiri tačke, kojim je predvidjeno povlačenje 25 odsto pripadnika takozvane kosovske policije.

Vlada privremenih prištinskih institucija je u utorak saopštila da je, nakon sastanka glavnog pregovarača Besnika Bisljimija sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, pristala da odmah za 25 odsto smanjiti prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na severu Kosova i Metohije, kao i da će održati vanredne izbore u četiri opštine na severu nakon leta.

Pored toga, kosovska policija će po potrebi, zajedno sa Euleksom i Kforom, procenjivati bezbednosnu situaciju i razmotriti mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko zgrada opština.

U saopštenju prištinske vlade se dodaje da će Evropska unija pozvati glavne pregovarače u Brisel, u cilju finalizacije plana redosleda Sporazuma o normalizaciji, nakon čega će, kako se navodi, početi implementacija svih članova sporazuma.

Foto:AP/Tanjug

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare