Nakon što je počeo da se prodaje zapakovan, njegova prodaja je skočila za 300 post
Još od pojave u staroj Perziji, spanać (lat. Spinacia oleracea) zasluženo se naziva jednom od najzdravijih vrsta povrća koje možete uključiti u svoju ishranu. Vrlo je popularna na Mediteranu, a nakon što je počela da se prodaje oprana i upakovana, prodaja joj je porasla za 300 posto, navodi se u knjizi Đorđa Mateljana “Najzdravija hrana na svijetu”. Spanać pripada porodici Amaranthaceae, istoj grupi koja uključuje repu i kinoju, a poznat je po svojoj bogatoj zelenoj boji i raznovrsnosti u pripremi. Sadrži mnoge esencijalne nutrijente koji potiču optimalno funkcioniranje našeg tijela. Bilo da se jede sirovo u salatama, kao dodatak kašastim sokovima ili kuhano u raznim jelima, nudi nevjerovatan broj dobrobiti koje utiču na gotovo svaki dio tijela – od zdravlja srca do čvrstoće kostiju, čak i prevencije raka. Ovo lisnato zeleno povrće više je od samo dodatka obroku, ono je moćno tijelo koje ima potencijal da promijeni naše zdravlje. Evo samo nekoliko od mnogih impresivnih zdravstvenih prednosti spanaća i zašto bi on trebao biti osnovna namirnica u vašoj ishrani.
KARDIOVASKULARNO ZDRAVLJE
Jedna od ključnih prednosti spanaća leži u njegovoj sposobnosti da podrži zdravlje srca. Zahvaljujući visokom sadržaju nitrata, špinat pomaže u poboljšanju protoka krvi opuštajući krvne sudove, što snižava krvni pritisak – značajan faktor u smanjenju rizika od srčanih bolesti.
JAKE KOSTI
Spanać je jedan od najboljih biljnih izvora vitamina K, koji igra ključnu ulogu u održavanju čvrstoće kostiju. Samo jedna porcija premašuje preporučeni dnevni unos vitamina K, koji pomaže u regulaciji nivoa kalcija u kostima i sprječava prekomjerno nakupljanje ovog minerala u krvnim žilama. To osigurava da se kalcij koristi tamo gdje je najpotrebniji – u našim kostima, smanjujući rizik od prijeloma i osteoporoze. Spanać takođe obezbeđuje dobru dozu magnezijuma i kalcijuma, koji takođe povećavaju gustinu i snagu kostiju.
ZAŠTITA OKA
Spanać je pun luteina i zeaksantina, dva moćna antioksidansa posebno korisna za zdravlje očiju. Ova jedinjenja filtriraju štetnu svjetlost i štite oči od oštećenja uzrokovanih izlaganjem ultraljubičastim zracima. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata luteinom i zeaksantinom može pomoći u smanjenju rizika od makularne degeneracije i katarakte povezane sa starenjem, dva uobičajena uzroka gubitka vida. Uključivanje špinata u ishranu takođe može poboljšati vid povećanjem gustine makularnih pigmenata koji deluju kao prirodni zaštitni sloj mrežnjače.
Zdravstvene prednosti spanaća utiču i na mozak. Bogat antioksidansima, špinat može pomoći u usporavanju kognitivnog pada povezanog sa starenjem smanjujući upalu u moždanim stanicama. Istraživanja pokazuju da ljudi koji redovno jedu lisnato povrće imaju sporiju stopu kognitivnog starenja od onih koji to ne čine. Folna kiselina i vitamin E u spanaću također igraju ključnu ulogu u zdravlju mozga. Folat je neophodan za popravku DNK i proizvodnju neurotransmitera koji su važni za kognitivne funkcije i regulaciju raspoloženja, a vitamin E, snažan antioksidans, štiti moždane stanice od oksidativnog stresa, pomažući u održavanju oštrog uma.
PREVENCIJA RAKA
Spanać sadrži obilje fitonutrijenata – flavonoida i karotenoida, biljnih jedinjenja sa antioksidativnim dejstvom. Pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu koji može oštetiti stanice i dovesti do kronične upale. Oksidativna oštećenja povezana su s povećanim rizikom od nekoliko vrsta karcinoma, posebno probavnog trakta. Istraživanja su pokazala da hlorofil, jedno od ključnih jedinjenja u spanaću, može pomoći u zaštiti od raka, a iako su istraživanja na ljudima još u toku, antioksidativna i protuupalna svojstva spanaća čine ga vrijednom hranom za prevenciju raka.
BOLJA PROBAVANJE
Jedna od manje poznatih prednosti spanaća je njegova uloga u pravilnoj probavi. Bogata je vlaknima – ima oko 2,2 grama vlakana na 100 grama, a vlakna su neophodna za održavanje zdrave probave, podsticanje redovnog pražnjenja creva i sprečavanje zatvora. Vlakna u spanaću također pomažu u usporavanju probave ugljikohidrata i na taj način sprječavaju skokove šećera u krvi. Zbog toga je spanać odličan izbor za osobe sa dijabetesom tipa 2. Osim toga, vlakna doprinose osjećaju sitosti, pa je spanać dobar dodatak jelima za one koji žele kontrolirati apetit ili težinu.
ZDRAVLJE KOŽE I KOSE
Pun vitamina A i C, spanać igra važnu ulogu u održavanju zdrave kože i kose. Vitamin A pomaže u regulaciji proizvodnje sebuma, koji vlaži kožu i vlasište, sprječava isušivanje i potiče zdrav ten. Vitamin C je, s druge strane, neophodan za proizvodnju kolagena, koji pomaže u održavanju elastičnosti kože i popravljanju oštećenja, smanjujući znakove starenja. Gvožđe u spanaću takođe potiče zdrav rast kose osiguravajući da kiseonik stigne do folikula dlake, što jača kosu i smanjuje gubitak kose.
Oprez zbog oksalne kiseline i purina
Ljudi koji imaju problema s bubrežnim kamencima trebali bi jesti spanać u umjerenim količinama jer se njihovo stanje može pogoršati ako se u tijelu nakupi previše oksalne kiseline iz spanaća. Međutim, treba znati da je količina oksalata u spanaću mala i ni na koji način ne nadmašuje višestruke prednosti ove namirnice. Kuhanjem u vodi bez poklopca smanjit ćete količinu oksalne kiseline do 15 posto. Osim oksalne kiseline, spanać je bogat i purinom. Ova dva jedinjenja mogu pogoršati giht. Stoga se osobama koje već pate od bolova u zglobovima, otoka i upala savjetuje da spanać konzumiraju umjereno. Isto se odnosi i na osobe koje uzimaju razrjeđivače krvi. Spanać je bogat vitaminom K, pa može uticati na zgrušavanje krvi.
Jutarnji.hr