18. Maja 2023.

Povoljnija situacija u poplavljenim područjima; U Gradišci prvi stepen redovne odbrane od poplava

U Gradišci proglašen prvi stepen redovne odbrane od poplava. Tokom posjete ugroženim područjima predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković najavio je pomoć.

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu opali su oko 40 centimetara od juče. Do sada su evidentirana 44 poplavljena domaćinstava u naseljima Rudice, Urije, Suhača, Poljavnice i Mlakve, u kojima je potopljen i gradski stadion.

 Saobraćaj na deset lokalnih puteva i dalje je u prekidu.Novi GradNovi Grad

Kostajnici, Una je niža za 30 centimetara. Poplavljeno je šest stambenih, dva poslovna i veći broj pomoćnih objekata u 25 domaćinstava. Najteža situacija je u Ulici Ranka Šipke.KostajnicaKostajnica

Vodostaj Sane u Prijedoru opao je za više od pola metra. Voda se iz pogođenih područja povlači, ali i dalje ima poplavljenih i zaplavljenih objekata u Raškovcu i Bišćanima. Јoš prije tri dana voda je ušla u ljetnu kuhinju Smaje Pilipovića. Problem sada predstavlja pojava podzemnih voda, najviše u Gomjenici u Tukovima. Vatrogasci su na terenu.

https://twitter.com/Vlada_Srpske/status/1659157019947933697?s=20

Istakao je da je prioritetno da se u Novom Gradu rekonstruiše i poboljšaju pumpne stanice, za šta će biti potrebno oko 700 hiljada maraka. U Kostajnici prioritet je izgradnja odbrambeni zida.

Na magistralnom putu Kozarska Dubica-Kostajnica, u mjestu Špilja, kao i na izlazu iz Kostajnice, zbog izlijevanja vode na kolovoz saobraćaj je potpuno obustavljen.

Gradišci je proglašen prvi stepen redovne odbrane od poplava s obzirom da je vodostaj Save u 10 časova dostigao 700 centimetara.

Uvedene mjere podrazumjevaju stalno praćenje nivoa rijeke i eventualnih promjena na odbrambenim nasipima.

U Gradskom štabu Civilne zaštite ne očekuju osjetni porast vodostaja tokom sutrašnjeg dana kada stiže vodeni talas iz Hrvatske.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare