28. Maja 2024.

Povjerljiv izveštaj: Iran na korak od atomske bombe

Iranske zalihe obogaćenog uranijuma su se proširile, a prečišćavanje materijala približava se nivou oružja, navodi se u poverljivom izveštaju nadzornog organa Ujedinjenih nacija za nuklearno oružje.

U poverljivom izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji je pregledao Asošijeted pres, utvrđeno je da Iran poseduje 313,2 funte uranijuma obogaćenog na 60 odsto, što je povećanje od 45 funti u odnosu na poslednji izveštaj nadzornog tela.

Uranijum obogaćen sa 60 procenata u dovoljnim količinama je preduslov za proizvodnju uranijuma od 90 procenata potrebnih za nuklearno oružje, prema definicijama IAEA.

Sve u svemu, iranske zalihe obogaćenog uranijuma iznose 13671,5 funti, što je povećanje od 1489,8 od poslednjeg izveštaja IAEA, navodi AP.

U decembru je IAEA primetila da je Iran preokrenuo svoje usporavanje obogaćivanja uranijuma koje se dogodilo sredinom prošle godine, preneo je Rojters.

Iran tvrdi da je njegov nuklearni program potpuno miran, ali zapadne nacije ne vide civilnu svrhu za obogaćivanje uranijuma na nivou Irana.

Američke i evropske diplomate su podeljene oko toga da li da osude Iran na predstojećem sastanku odbora članica IAEA, izjavile su za Vol strit džornal diplomate uključene u diskusiju.

SAD navodno guraju saveznike da se uzdrže od glasanja o nepoverenju koje su Velika Britanija i Francuska gurale zbog iranskog nuklearnog programa.

Američke diplomate su demantovale izveštaj medija.

Tenzije između Irana i zapadnih zemalja su porasle zbog podrške SAD i njihovih saveznika izraelskoj vojnoj kampanji protiv Hamasa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare