20. Januara 2023.

Potvrđeno: Šest zemalja izgubilo pravo glasa

Nju čine predstavnici 193 zemlje članice.

Venecuela, Liban, Južni Sudan, Dominika, Ekvatorijalna Gvineja i Gabon izgubili su pravo glasa jer su kasnili sa uplatom doprinosa u budžet UN.

Gabon trenutno ima predstavnika u Savetu bezbednosti koji će služiti dvogodišnji mandat i ova odluka generalnog sekretara ne utiče na njegovo pravo glasa. Povelja UN navodi da članice čiji su dugovi jednaki ili veći od iznosa njihovih doprinosa za prethodne dve pune godine gube pravo glasa, piše Asošijeted pres.

Tri afričke zemlje dobile su izuzeće

Međutim, Generalna skupština ima ovlašćenje da odluči „da li je do neplaćanja došlo zbog faktora koji su van kontrole članice“, u kom slučaju zemlja može da zadrži pravo glasa. Tako je Generalna skupština odlučila da će tri afričke zemlje koje su u docnji – Komori, Sveti Toma i Principija i Somalija – moći da zadrže svoja glasačka prava. Prošle godine i te tri zemlje su dobile isto izuzeće.

U pismu je generalni sekretar naveo i minimalne doprinose koje kažnjene zemlje moraju da plate da bi povratile svoja prava. Doprinosi koje kažnjene zemlje moraju da plate su: 76.244.991 dolara za Venecuelu, 1.835.303 dolara za Liban, 619.103 dolara za Ekvatorijalnu Gvineju, 196.130 dolara za Južni Sudan, 61.686 dolara za Gabon i 20.580 dolara za Dominiku.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare