Potvrđeno: Njemačka tražila od Švajcarske da joj proda tenkove "leopard 2" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Potvrđeno: Njemačka tražila od Švajcarske da joj proda tenkove “leopard 2”

Švajcarska je dobila zahtjev od Njemačke za kupovinu tenkova “leopard 2”, izjavio je za Sputnjik sekretar za štampu Federalnog departmana odbrane, zaštite, stanovništva i sporta Švajcarske Lorenc Friškneht.

  • Švajcarska je zaista dobila zahtjev od Njemačke za kupovinu tenkova “leopard 2” – potvrdio je Friškneht.

Njemačka dala obećanje

Ranije je izdanje Blik, pozivajući se na Federalni departman odbrane, zaštite, stanovništva i sporta Švajcarske, objavilo da je Njemačka tražila od Švajcarske da joj proda dio od 96 tenkova “leopard 2”, koji su u rezervi švajcarske vojske, obećavši da ih neće slati Kijevu.

  • Berlin želi da Švajcarska proda dio svojih tenkova “leopard” njemačkoj kompaniji Rajnmetal. Ova vozila treba da zamijene tenkove, koje zapadne zemlje trenutno isporučuju Ukrajini – navodi se u materijalu.

Izdanje je preciziralo da ovakva prodaja nije moguća bez saglasnosti parlamenta, a nije naveden ni tačan broj tenkova koji je Berlin tražio.

PR služba Ministarstva odbrane Švajcarske ranije je saopštila da Bern raspolaže rezervom od 96 tenkova “leopard 2”, ali nijedna država nije tražila od Berna da ih kupi.

Ranije je Švajcarska, pozivajući se na princip vojne neutralnosti, odbijala zahtjeve Njemačke, Španije i Danske za reeksport u Ukrajinu municije, proizvedene u konfederaciji.

Njemačke vlasti ranije su saopštile da će Ukrajini isporučiti 14 tenkova “leopard 2”, te da će drugim zemljama dati dozvolu da Kijevu predaju njemačke tenkove iz svojih zaliha.

Njemačka vlada potvrdila je i da će Kijevu biti isporučeno 178 tenkova “leopard 1”.

Prema riječima njemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa, tenkovi “leopard 2” biće poslati u Ukrajinu “do kraja marta”.

Danas objavljeno

Trebinje: Uhapšeno lice osumnjičeno za pet krivičnih djela

M.

Počelo suđenje u predmetu “Skaj”: Načelnik MUP-a Srpske prvi na klupi za svjedoke

M.

U inat sankcijama: Rusija razvila prvi dron sa termovizijskom kamerom i sistemom za nadzor

M.

Ostavite komentar