19. Septembra 2023.

Potvrđeno: Formiran El Ninjo; Odmah izdata upozorenja

Australijski meteorološki zavod danas je potvrdio da se formirao fenomen El Ninjo, za koji se očekuje da će doneti vruće i suve vremenske uslove.

Karl Braganza, director Agencije za nadzor klime pri australijskom Meteorološkom zavodu, rekao je da se klimatski obrazac karakterističan za El Ninjo formirao nad Pacifičkim okeanom i da se poklapa sa s toplotnim talasom neuobičajenim za proleće, koji trenutno prži jugoistok Australije.

Zbog toga su lokalne vlasti proglasile zabranu paljenja vatre na otvorenom na području Sidneja.

Očekuje se da bi toplotni talas mogao da utiče na proizvodnju pšenice u Australiji, koja je jedna od vodećih svetskih izvoznica te žitarice.

“U nekim delovima zemlje već vidimo ekstremne vremenske uslove, naročito tokom toplotnog talasa. Na početku proleća imali smo dug period vrućeg i suvog vremena”, rekao je Braganza novinarima.

Pakao i kad se tek formirao

Podsetimo, jul je bio najtopliji mesec ikad registrovan na Zemlji, potvrdio je ranije evropski servis Kopernikus. Naime, tog meseca kojije bio obeležen vrućinama i požarima širom sveta, temperatura je bila za 0,33 stepena Celzijusa toplija od meseca koji je do sada držao taj rekord, jula 2019. kada je dostignuta prosečna temperatura od 16,63 stepena Celzijusa.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je tada da je čovečanstvo napustilo eru klimatskog zagrevanja i ušlo u eru “svetskog ključanja”.

Okeani su takođe zabeležili ovaj zabrinjavajući trend, sa nenormalno visokim temperaturama na površini od aprila i nezabeleženim u julu.

Tako je apsolutni rekord dostignut 30. jula sa 20,96 stepeni Celzijusa, a za ceo mesec temperatura površine okeana bila je 0,51 stepen Celziusa viša od proseka za period od 1991. do 2020.

Iz Kopernikusa su još letos rekli da Moguće da nije kraj obaranja toplotnih rekorda za 2023. godinu jker se očekuje relativno topao kraj 2023. godine zbog razvoja fenomena El Ninjo, cikličkog fenomena iznad Pacifika koji ima efekat dodatnog zagrevanja planete.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare