30. Augusta 2023.

Potvrđena optužnica protiv bivšeg službenika CIA

Americki sud potvrdio optuznicu protiv bivšeg softverskog inženjera Centralne obaveštajne agencije za najveću krađu poverljivih informacija u istoriji agencije

Džošua Šulte (34) osuđen je u julu 2022. po četiri tačke za špijunažu i hakovanje kompjutera i jednoj tački za davanje lažne izjave agentima Federalnog istražnog biroa (FBI), nakon što je prosledio poverljive materijale Vikiliksu u takozvanom trezoru 7.

VikiLiks je u martu 2017. počeo da objavljuje materijale koji se odnose na to kako je CIA nadgledala strane vlade, navodne teroriste i druge, kompromitujući njihovu elektroniku i računarske mreže, prenosi Rojters.

Nakon osude, američki tužilac Demijan Vilijams na Menhetnu nazvao je krađu “jednom od najdrskijih i najštetnijih dela špijunaže u američkoj istoriji”.

U odluci na 14 stranica, američki okružni sudija Džesi Furman na Menhetnu pronašao je “više nego dovoljno” dokaza koji podržavaju osude Šultea za špijunažu i hakovanje, dok njegove lažne izjave agentima FBI ne podržavaju optužbu za opstrukciju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare