3. Aprila 2024.

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić ušla u deveti dan: U Banjskom Polju crni kombi, marice, policija sa psima, vatrogasci

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, koja je nestala prošlog utorka u Banjskom polju kod Bora ušla je u deveti dan. Policija nastavlja operativan intenzivan rad. Proveravaju se sve činjenice i sva lica koja mogu da se dovedu u vezu sa nestankom devojčice. Austrijska policija se još nije oglasila u vezi sa snimkom iz Beča.

U potrazi za devojčicom, istraga na teritoriji Srbije je proširena, rekla je Bojana Otović Pjanović iz MUP-a.

Skinuta kamera koja snima ulazak u dom Dankinih roditelja

Ispred stana u Boru u kom živi porodica nestale devojčice Danke Ilić (2) skinuta je sigurnosna kamera koja je snimala deo zgrade baš ispred stana ove porodice.

“Utvrđuje se da li je ta kamera, ali i druge kamere iz same zgrade, snimila nešto što bi bilo od koristi za istragu”, kaže izvor Kurira.

Komšije iz zgrade u kojoj žive Ilići kažu da je Dankin otac Miloš dolazio sa policijskim inspektorima u stan pre neki dan. “Inspektori su sigurno pretresli, odnosno pregledali i njihov stan i obavili sve potrebne provere u potrazi za eventualnim dokazima. To nije ništa neobično u ovakvim sitacijama”, objasnio je taj izvor.

Inače, inspektori su uzeli i snimke sa komšijskih kamera, ne bi li na njima uočili nešto.

Jovanović isključuje mogućnost fizičke otmice devojčice

Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima izjavila danas da u slučaju nestanka Danke isključuje mogućnost da je dete samo odšetalo, kao i mogućnost fizičke otmice sa lica mesta zbog svih faktora koji su pratili nestanak deteta.

Ona je za Tanjug rekla da smatra da u slučaju nestanka fokus mora biti na majci jer je ona jedina osoba koja je devojčicu videla poslednji put, istakavši da ceo splet okolnosti koji prati prijavu nestanka i sam nestanak stvara konfuziju i veliki broj nejasnoća.

Odgovarajući na pitanje na koji način su organizovane kriminalne grupe koje se bave otmicom dece i da li su putevi kojima se deca prevode preko granice razradjeni, Jovanovićeva je istakla da je svaka otmica isplanirana, osim u velikim gradovima gde postoje devijantni pojedinci nastranih sklonosti koji u momentu kada odluče da pribave žrtvu neće birati način da li će dete oteti iz ruku majke ili sa ulice.
“U ovom slučaju imamo agresivniju vrstu otmice, fizičku otmicu, i ako je dete odvedeno na taj način, verujem da je to moralo biti isplanirano jer sam prostor, lokalitet, svi ti prilazni putevi, loša konfiguracija terena ne daju velike mogućnosti da to može biti obavljeno tako da to niko ne primeti”, ocenila je ona.

I reporteri CNN u Banjskom Polju

Kako javljaju mediji, u Banjsko Polje stigli su i reporteri internacionalnog CNN-a, kako bi izveštavali o nestaloj Danki. Navodi se da je na mesto gde je nestala danka stigla ekipa CNN iz Rumunije.

“Čuli smo za snimak iz Beča na kojem je devojčica koja podseća na Danku. Navodno su na tom snimku dve Rumunke. To nas je podstaklo da dođemo na mesto nestanka i saznameo više o slučaju”, navode reporteri CNN za Telegraf.

Nekoliko nemačkih, autrijskih i švedskih listova takođe je prenelo da je u Srbiji misteriozno nestala dvogodišnja devojčica.

Stigli i vatrogasci i policajci sa psima

Kako javlja Telegraf, u Banjsko Polje stigla i ekipa vatrogasaca. “Vatrogasci pretražuju okolno žbunje, a tu je i policija sa psima”, rekao je reporter. Takođe, kod kuće ispred koje je nesrala Danka i dalje je povećan broj policije.

Crni kombi, marica i još jedna patrola policije

Dodatna patrola policije, jedan crni kombi i marica stigli su nešto posle osam časova Banjsko Polje i uputili se u smeru kuće gde je pre devet dana nestala devojčica Danka Ilić.

Policija opet češlja sve

Pored patrola koje inače dežuraju kod kuće odakle je nestala Danka Ilić, od jutros su tu i dva vozila marice, javlja dopisnik RTS-a.

Pretražuju se svi objekti u samom mestu, gde bi mogao da se pronađe neki trag, a policija prikuplja informacije i od komšija i rođaka.

Forenzičar: Ako identifikacija snimka traje ovoliko, to upućuje samo na jedno

Profesor Dušan Keckarević, forenzičar, rekao je gostujući na TV Prva, da veruje da policija raspolaže velikim brojem informacija o nestaloj Danki Ilić, ali ih ne saopštava javnosti.

On je rekao i da to što identifikacija snimka iz Beča traje ovoliko dugo, to može da upućuje na samo jedno.

I nemački Bild objavio: Danke nema
Proširena istraga na teritoriji Srbije

Nakon analize svega što je do sada preduzeto u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić, istraga na teritoriji Srbije je proširena, izjavila je Bojana Otović Pjanović iz MUP-a.

Ona je juče saopštila da je potraga za dvogodišnjkom Dankom Ilić neprestana i da se proveravaju sve činjenice i sva lica koja mogu da se dovedu u vezu sa njenim nestankom.

Bečki mediji o nestaloj Danki

Vest o nestanku Danke Ilić objavio i čuveni Kronen Zeitung.

Austrijski medij piše da je dvogodišnja devojčica iz Srbije nestala prošlog utorka, a da je Srbin koji živi u Beču rekao da je na tramvajskoj stanici u ovom gradu video devojčicu koja podseća na Danku.

Krone piše da je devojčica nestala iz bašte vikendice u Banjskom Polju u blizini Bora, ali da su velika potraga i istraga do sada bili bezuspešni. Dodaju da je na sajtu Interpola objavljena fotografija devojčice sa njenim podacima.

Podsećaju da će Danka uskoro napuniti dve godine, da ima braon kosu, beleg na levoj nadlaktici i da je visoka oko 85 centimetara.

Krone zatim piše da bi trag mogao da vodi do Beča. Ističu da je srpskim vlastima prijavljeno da je Srbin, koji živi u Beču, možda video devojčicu u centru u subotu uveče i da je bila u pratnji dve žene koje pričaju rumunski.

Da li je zapravo reč o nestaloj devojčici iz Srbije trenutno se istražuje. “Nema više informacija”, rekao je portparol policije Markus Ditrih, zaključuje Krone.

Da podsetimo, prethodnih dana su i drugi austrijski mediji pisali o nestaloj devojčici, koja je možda viđena u Beču

Bečka policija u akciji

Istraga za malom Dankom je proširena i na Austriju. Bečka policija saopštila je da je u toku istraga da li je devojčica, koja je u subotu uveče viđena na tramvajskoj stanici u Beču zaista nestala Danka Ilić iz Bora.

Policija je dodala da je u stalnom kontaktu sa srpskim vlastima.

“Srpski državljanin koji živi u Beču video je, prema sopstvenim izjavama, dvogodišnju devojčicu nestalu u Srbiji na tramvajskoj stanici u centru Beča 30. marta 2024. oko 20 časova. Sa detetom su bile dve žene. Kontaktirao je srpske vlasti. Kontaktirali su bečku policiju. Svedok je ispitan i obezbeđen je snimak koji je čovek napravio o svom zapažanju. Tačne okolnosti, posebno da li se zaista radi o nestaloj devojci, predmet su istrage koja je u toku”, navela je policija.

Specijalistički timovi MUP-a pretražili su okolinu kuće, tunel, podzemne kanale i šahte, šume i nisu pronašli nikakve tragove koji bi ukazali na to da se devojčica tu nalazila.

Istovremeno, istraga se proširila i na Austriju, Interpol je raspisao žutu poternicu.  

Devojčica Danka Ilić ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara. Devojčica se može prepoznati po visećoj bradavici na levom uhu i mladežu nepravilnog oblika i blago tamne boje na levoj podlaktici.

Ukoliko imate bilo kakve informacije, pozovite policiju na broj telefona 192.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare