9. Augusta 2023.

Potpuno nova Toyota Land Cruiser FOTO

Toyotin potpuno novi Land Cruiser oslanja se na tradicionalni kvalitet, izdržljivost i pouzdanost koji su potvrđeni u najtežim uslovima eksploatacije

– Novi model objedinjuje legendarnu istoriju Land Cruisera s novim tehnologijama, pružajući izuzetne performanse na putu i van njega

– Nova GA-F platforma, kao karoserija-na-okviru, osnova je za značajno povećanje krutosti karoserije i samog rama, poboljšavajući tako odziv, vožnju i upravljanje vozilom

– 2,8-litarski dizel motor za optimalnu ravnotežu efikasnosti goriva i performansi – elektrifikovana verzija sa 48-voltnom tehnologijom “lakog” hibrida biće dostupna početkom 2025.

Pogonski sklop naglašava “Toyotinu” orijentaciju da konstruiše model koji je dizajniran i projektovan da bi pospešio raznovrsne životne stilove ljudi i njihovih potreba.

U Evropi biće predstavljen sa 2,8-litarskom turbo-dizelskom jedinicom.

Motor proizvodi maksimalnih 204 KS (150 kW) i uparen je s novim osmostepenim automatskim menjačem “Direct Shift”, što mu daje snagu da povuče teret do 3.500 kg.

Početkom 2025. godine biće dostupan elektrifikovani pogon koji objedinjuje moćan i efikasan dizel-motor sa 48-voltnom tehnologijom “lakog” hibrida.

Ovo je prvi Land Cruiser koji koristi sistem električnog servo upravljača (Electric Power Steering – EPS).

Njegovom primenom smanjuje se nivo povratnog trzaja koji može da se javi prilikom vožnje preko neravne površine i obezbeđuje ravnomerno, direktnije upravljanje i lakšu upravljivost pri svim brzinama.

Korišćenje EPS takođe omogućava da bude opremljen asistencijom za praćenje vozne trake kao dela paketa “Toyota sejfti sens”, predviđenog za bezbednost i pomoć vozaču.

Novi model dobija dodatne terenske sposobnosti primenom novog prednjeg stabilizatora koji se može isključiti.

Ta tehnologija – SDM (Stabiliser with Disconnection Mechanism) prvi put je primenjena u nekoj “Toyoti” i omogućava vozaču da isključi antirol vezu (stabilizator) pomoću prekidača na instrument tabli.

Photo: Toyota

“Toyota” je s ponosom upravo otkrila potpuno novi Land Cruiser model koji se direktno oslanja na izvorne kvalitete koji njegovo ime čine sinonimom za snagu i pouzdanost više od sedam decenija.

Rođen pre 72 godine kao model s oznakom “Toyota BJ”, tačno 1. avgusta 1951. godine. Ubrzo nakon toga pokazao je svu svoju snagu i sposobnosti postavši prvo vozilo koje se uspešno popelo do šeste stanice na obroncima planine Fudži.

Možda nije iznenađenje što ga je njegova dugotrajna svetska slava učinila jednim od Toyotinih najprodavanijih modela, sa 11,3 miliona prodatih jedinica do danas*, u više od 170 zemalja i regiona.

Photo: Toyota
Photo: Toyota
Photo: Toyota
Photo: Toyota
Photo: Toyota

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare