20. Septembra 2023.

Potpuni promašaj Prištine: Kurtijevo pismo naišlo na osudu svih

To je i pokazatelj da Kurti nema svest o tome šta se od njega očekuje, kaže ministar spoljnih poslova Srbije.

Nota koju je kosovska ambasada u Briselu poslala svim stalnim predstavnicima zemalja članica EU, a u kojoj se žali na izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka je potpuni promašaj, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

“To je i pokazatelj da Kurti nema svest o tome šta se od njega očekuje, već samo misli kako će da zaokruži proces nezavisnosti, kako će Srbija da prizna Kosovo i kako će da protera Srbe sa Kosova. I to je najveći problem – što se pokazuje da je njegova politika jednostrana, ekstremistička i glavna prepreka miru i stabilnosti u regionu”, rekao je Dačić za “Kosovo onlajn” u Njujorku.

Ne veruje, kaže, da će nota imati bilo kakvog uspeha i zbog toga što nije Srbija postavila ni Lajčaka ni Žozepa Borelja na njihove pozicije, već EU, uz saglasnost svih država članica.

“Tako da je to pismo potpuni promašaj, naročito ako se ima u vidu da svi dobro znaju da je problem u odnosima Beograda i Prištine to što Kurti odbija da sprovede nešto na šta su se obavezali i EU i Beograd i Priština još pre 10 godina. I on napada Lajčaka koji se zalaže da se prvo formira ZSO, pa da se onda razgovara o svemu. A, to je trebalo da se uradi još pre 10 godina”, podsetio je Dačić.

Podsetimo, juče je portparol EU Peter Stano rekao da Lajčak ima podršku svih 27 članica Unije. On je osudio postupak Kurtija, dodajući da su sve optužbe bez osnova.

Prethodno je Lajčak dobio podršku i od ostalih zapadnih zvaničnika.

Bivši izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel rekao je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti preduzeo jednostrane akcije koje su dovele do osuda međunarodne zajednice “kao nikada ranije” i ocenio da će zbog toga trpeti posledice.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare