25. Februara 2023.

Potpisan ugovor sa UAE o kupovini dronova za Vojsku Srbije

Sofisticirano naoružanje trebalo bi da bude isporučeno već za šest meseci.

Beogradski list piše da je načelni dogovor o kupovini postignut i pre smotre “Ajdeks”, a skup u Abu Dabiju je iskorišćen za dogovor o svim neophodnim detaljima ugovora. Finalni ugovor potpisali su delegacija Ministarstva odbrane Srbije i predstavnici korporacije “Edž” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koncerna pod čijom su kapom gotovo svi vojni razvojni i proizvodni projekti Emirata.

Iako detalji ugovora nisu objavljeni, predmet kupovine je najverovatnije sistem dronova kamikaza RW-24 kompanije “Halkon” koja deluje pod okriljem “Edža”.

Reč je o savremenom konceptu vazduhoplovne tehnike koji podrazumeva dejstvo velikog broja ubojitih dronova po unapred zadatim ciljevima. Za razliku od borbenih bespilotnih letelica, ova vrsta naoružanja se ne vraća na zemlju, već se uništava u dejstvu.

Rojevi dronova zato se nazivaju i pametnom municijom, a njihova važna karakteristika je i njihova sposobnost da rojevi u letu čekaju zadati cilj, da bi se po njegovom pojavljivanju obrušili na njega i neutralisali ga.

Nabavka dronova iz UAE pomoći će i završetak razvoja sličnog domaćeg koncepta koji razvija “Jugoimport SDPR”. Reč je o projektu “gavran”, rojevima dronova koji se ispaljuju iz kontejnera.

Srpska namenska industrija proizvodi bojeve glave i delove sistema za samonavođenje, koje izvozi i u UAE. Očekuje se zato da u sklopu saradnje, Emirati pomognu Srbiji da zaokruži svoj koncept i dovede ga do proizvodnje.

Dronovi kamikaze koje je kupila Srbija ispaljuju se sa specijalnih lansera, a vreme potrebno za dejstvo je manje od 20 minuta.

Jedan dron je težak 45 kilograma, a nosi bojevu glavu težine osam kilograma. Maksimalno zadržavanje u vazduhu i čekanje cilja je četiri sata, a optimalno oko dva sata.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare