8. Decembra 2023.

“Postoji taj jaz…”

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da postoji veliki jaz između onoga šta izraelski zvaničnici govore i onoga šta se događa na terenu.

Naime, kako je precizirao, jaz je između izjava izraelskih zvaničnika da je namera Izraela da prilikom vojnih dejstava zaštiti civile i velikog broja civilnih žrtava u Pojasu Gaze.

“Ostaje imperativ da Izrael zaštiti civile. Ali ostao je jaz, što sam i rekao kada sam bio tamo, na licu mesta, između namere da se zaštite civili i rezultata koje vidimo na terenu”, rekao je Blinken u četvrtak, na konferenciji za novinare posle susreta sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom u Vašingtonu.

Izrael je saopštio da je njegov cilj uništenje Hamasa i da pri tome želi da svede broj civilnih žrtava na minimum, zbog čega, kako je naveo, izdaje upozorenja stanovnicima da napuste određena područja u Pojasu Gaze pre nego što ih napadne, preneo je Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je u četvrtak telefonski sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i kraljem Jordana Abdulahom Drugim.

Bajden je u odvojenim telefonskim razgovorima naglasio ključnu potrebu da se zaštite civili u Gazi i da se civilnom stanovništvu omogući da se kreće preko bezbednih koridora iz područja ratnih dejstava, saopštila je Bela kuća.

Više od 17.170 Palestinaca je ubijeno, a 46.000 je ranjeno od 7. oktobra, prema najnovijim podacima ministarstva zdravlja u Gazi koje vodi Hamas.

Blinken danas treba da se sastane u Vašingtonu sa najvišim diplomatama iz arapskih država, uključujuci Egipat.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare