SASTOJCI:
520 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
2 dcl kisele vode
2 dcl ulja
210 g šećera
2 dcl vode
125 g margarina
350 g suvih kajsija
150 g oraha
150 g keksa
3 kašike džema od kajsije
PRIPREMA:
U činiju stavite ulje, ugrijanu kiselu vodu, tri kašike šećera i postepeno dodajte brašno, pomiješano sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Tijesto podijelite na četiri dijela i pecite kore na obrnutoj strani pleha od rerne pet do sedam minuta, na 170 stepeni. Za nadjev u šerpu stavite ostatak šećera i dva decilitra vode, pa kad proključa kuvajte tri minuta. Skloniti sa vatre i dodajte margarin isjeckan na kockice i miješajte dok se ne otopi. Zatim stavite samljevene kajsije, orahe i keks. Fil podijelite na dva dijela. Na tacnu stavite jednu koru, blago je premažite sa malo tople vode pa nanesite polovinu fila. Stavite preko fila drugu koru, malo pritisnite, pa i nju blago navlažite i stavite ostatak fila. Potom ide treća kora, a preko nje pek-papir (opteretite je blagim teretom). Ostavite na hladnom preko noći. Sutradan premažite džemom od kajsije i pospite izmrvljenom četvrtom korom.
* Recept preuzet sa stranice “Jekin Kapric”