12. Marta 2025.

Posne štanglice

SASTOJCI:

520 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

2 dcl kisele vode

2 dcl ulja

210 g šećera

2 dcl vode

125 g margarina

350 g suvih kajsija

150 g oraha

150 g keksa

3 kašike džema od kajsije

PRIPREMA:

U činiju stavite ulje, ugrijanu kiselu vodu, tri kašike šećera i postepeno dodajte brašno, pomiješano sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Tijesto podijelite na četiri dijela i pecite kore na obrnutoj strani pleha od rerne pet do sedam minuta, na 170 stepeni. Za nadjev u šerpu stavite ostatak šećera i dva decilitra vode, pa kad proključa kuvajte tri minuta. Skloniti sa vatre i dodajte margarin isjeckan na kockice i miješajte dok se ne otopi. Zatim stavite samljevene kajsije, orahe i keks. Fil podijelite na dva dijela. Na tacnu stavite jednu koru, blago je premažite sa malo tople vode pa nanesite polovinu fila. Stavite preko fila drugu koru, malo pritisnite, pa i nju blago navlažite i stavite ostatak fila. Potom ide treća kora, a preko nje pek-papir (opteretite je blagim teretom). Ostavite na hladnom preko noći. Sutradan premažite džemom od kajsije i pospite izmrvljenom četvrtom korom. 

* Recept preuzet sa stranice “Jekin Kapric”

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare