23. Marta 2025.

Posna pasta sa zapečenim karfiolom: Savršen spoj jednostavnih ukusa!

Karfiol je svestrana namirnica s kojom možeš improvizovati u kuhinji. Priprema se na mnogo načina, a ova namirnica je i bogat izvor vlakana.

U kombinaciji sa tjesteninom, limunom i bijelim lukom dobićeš zdravu večeru za samo nekoliko minuta!

Sastojci:

  • 1 glavica karfiola
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3 mljevena češnja bijelog luka
  • 1/4 kašike pahuljica čilija
  • korica od jednog limuna
  • Tjestenina po želji
  • 1 šolja svježeg nasjeckanog italijanskog peršuna
  • 1/2 šolje tostiranih oraha, sjeckani
  • so, biber i čili pahuljice po ukusu
  • sitno naribani posni sir
  • 2 kašike kapara

Postupak:

Zagrijati rernu na 200 stepeni. Isjeći karfiol na male cvjetiće i ostaviti u posudu. Posuti maslinovim uljem, dodati so i biber, ½ limunove korice, 2/3 mljevenog bijelog luka i malo pahuljica čilija.

Promiješati i staviti na papirom obložen pleh, te peći oko 20-25 minuta.

Skuhati tjesteninu prema uputstvu. Iscijediti i posuti maslinovim uljem. Dodati ostatak bijelog luka, isjeckan peršun, preostalu koricu limuna, tostirane orahe, kapare i gotov karfiol. Posuti posnim sirom i čili pahuljicama.

Prijatno!

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare