3. Marta 2025.

Posna i zdrava pasta sa sosom od avokada

Ako tražiš recept za brz, ukusan i hranljiv obrok, ova kremasta pasta sa avokadom, špinatom i indijskim orasima biće pravi pogodak!

Spoj zdravih masnoća, svježeg povrća i bogatih začina stvara predivan sos koji se savršeno uklapa sa bilo kojom vrstom tjestenine. Plus, ovo jelo je potpuno biljno, lako svarljivo i idealno za one koji žele zdrav obrok bez kompromisa.

Sastojci:

  • 1 avokado
  • 80 g svježeg špinata
  • 70 g indijskog oraha
  • 2 češnja bijelog luka
  • Svjež bosiljak
  • 100 ml maslinovog ulja
  • Sok od 1 limuna
  • 230 ml sojinog (ili drugog biljnog) mlijeka
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice mljevenog bibera
  • 500 g paste po želji

Priprema:

Priprema indijskih oraha. Kako bi sos bio kremast, potopi indijske orahe u vodi i ostavi ih preko noći da omekšaju.

Kuhanje paste. Skuhaj tjesteninu prema uputstvu na pakovanju. Kada dostigne željenu mekoću, procijedi je i vrati u šerpu.

Pravljenje sosa. U blender stavi ocijeđene indijske orahe, avokado, špinat, bijeli luk, bosiljak, maslinovo ulje, limunov sok, biljno mlijeko, so i biber. Miksaj dok ne dobiješ glatku, kremastu teksturu.

Prelij tjesteninu pripremljenim sosom i dobro promiješaj kako bi se svi ukusi sjedinili. Posluži pastu uz sušeni paradajz i svježe listiće bosiljka za dodatnu aromu i boju.

Uživaj!

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare