7. Augusta 2023.

Posljedice odlaska iz Rusije: Najveće evropske kompanije izgubile 100 milijardi evra

Gubici su najveći u energetskom sektoru – preko 40 milijardi evra, a za njim slede finansijski sektor i auto-industrija.

Najveće evropske kompanije izgubile su 100 milijardi evra od februara 2022. godine zbog prodaje, zatvaranja ili smanjenja obima svog poslovanja u Rusiji.

Kako prenosi “Fajnenšl tajms” (FT), godišnji izveštaji 600 evropskih kompanija i njihovi finansijske objave za 2023. godinu pokazuju da je 176 firmi zabeležilo pad vrednosti imovine, kao i dodatne troškove zbog promene poslovanja u Rusiji.

U ovaj proračun nisu uračunati indirektni troškovi, kao što su poskupljenje energenata i robe.

Najveći gubici su koncentrisani u nekoliko sektora kao što su energetika, auto-industrija i finansijski sektor.

Samo tri kompanije u energentskom sektoru – BP, “Šel” i “Totaleneržis” – su zbog povlačenje iz Rusije izgubile oko 40,6 milijardi evra, ali FT navodi da su ti gubici nadoknađeni rastom profita zbog rasta cena nafte i gasa.

BP je tri dana nakon početka Specijalne vojne operacije (SVO) najavio da planira da proda svoj udeo od 19.75 odsto u ruskoj naftnoj kompaniji “Rosnjeft”. Povlačenje iz Rusije je ti firmu koštalo oko 25,5 milijardi evra.

Francuski “Totaleneržis” je povlačenjem izgubio 14,8 milijardi evra, “Šel” 4,1 milijardi, austrijski OMV 2,5 milijardi a norveški “Ekvinor” milijardu evra.

Gubici evropske auto-industrije iznose 13,6 milijardi evra, dok je finansijski sektor – banke, osiguravajuća društva, investicione kompanije – izgubio 17,5 milijardi evra zbog odlaska iz Rusije.

Gledano po zemljama, najviše su izgubile kompanije iz Nemačke, Francuske i Velike Britanije.

Više od 50 odsto od ukupno 1.871 evropske kompanije koje su pre rata poslovale u Rusiji je i dalje aktivno u toj zemlji, navela je Kijevska ekonomska škola.

U Rusiji i dalje posluju italijanski “Unikredit”, austrijski “Rajfajzen”, švajcarski “Nestle” i britanski “Unilever”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare