Iako se radi o veoma dostupnoj i popularnoj hrani bez koje većina ljudi gotovo da nema obroka, lekari upozoravaju da prekomerna konzumacija hleba može dovesti do nekoliko neželjenih posledica po naše zdravlje.
Visok unos jednostavnih ugljenih hidrata, poput prethodno pripremljenog belog hleba, prvenstveno može dovesti do nagomilavanja kilograma, odnosno neželjenog debljanja.
Povećan rizik od dijabetesa
Isto tako, stručnjaci upozoravaju da prekomerna konzumacija hleba dovodi do povećanog rizika od dijabetesa. Naime, hrana koja sadrži ugljene hidrate, kao što je hleb, izaziva povećanje šećera u krvi. Visok nivo šećera u krvi može dovesti do još štetnijih ishoda kao što su srčana oboljenja, gubitak vida i bolest bubrega, zbog čega je ključno da nivo šećera u krvi bude pod kontrolom.
Problemi sa kožom
Pored povećanja telesne težine i većeg rizika od dijabetesa, ako jedemo previše hleba, mogli bismo da imamo problema sa zdravljem naše kože. Istraživači su otkrili da unos hrane sa visokim glikemijskim indeksom, a to je sam beli hleb, pogoršava stanje naše kože, dovodi do stvaranja bubuljica ili akni.
Zatvor
Problemi sa varenjem su još jedan neželjeni efekat prekomerne konzumacije hleba. Kako objašnjavaju lekari, zbog nedovoljnog unosa vlakana može doći do poremećaja u funkcionisanju digestivnog sistema, što, između ostalog, rezultira i zatvorom.
Magazin.novosti.rs