20. Aprila 2024.

Poslije sastanka Vučića i O'Brajana: Gotovo ni u čemu se ne slažemo, Srebrenica će poremetiti region

Predsednik Srbije i specijalni izaslanik SAD razgovarali su o KiM i Rezoluciji o Srebrenici, a američki zvaničnik pozvao je na suočavanje s istinom o Srebrenici i obećao podršku u vezi sa formiranjem ZSO

Gotovo o svemu imamo različite stavove kada je reč o KiM i Srebrenici, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se novinarima nakon sastanka sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom.

On je ocenio da je bilateralna saradnja Srbije i SAD, i politička i ekonomska, sve bolja, ali da su po pitanju KiM dve strane saglasne oko toga da je potrebno sačuvati mir i stabilnost, dok o ostalom stavovi uglavnom razilaze.

“Obećao sam da će se Srbija ponašati ozbiljno i odgovorno. Mnogo laži dolazi o navodnom ratu, o nekom napadu Srbije, teško je svakodnevno odgovarati na besmislice i laži. Zahvalan sam O'Brajanu zbog isticanja obaveze da treba da se osnuje ZSO. To je već 11 godina mrtvo slovo na papiru. I Priština i Evropljani nas lažu o tome već 11 godina”, izjavio je Vučić.

Naglasio je da će rezolucija o Srebrenici poremetiti odnose u regionu, jer je u pitanju odluka jednog naroda protiv drugog naroda BiH i dodao da je izjašnjavanje o tome protivpravno izmešteno iz Saveta bezbednosti UN.

“Pitanje je pokrenuto na 29-godišnjicu, gle čuda. I nije upereno protiv Srba, nego je to onako. Mi Srbi to nismo tako razumeli, suprotstavićemo se u UN koliko možemo”, dodao je Vučić.

Kako je rekao i kada budemo izgubili u SE, i kad formalno budemo izgubili u UN, kada se i to bude desilo moraćemo da dignemo glavu i borimo se za ekonomski napredak Srbije.

“Amerika kada podigne prste ima 70 zemalja iza sebe, mi smo sami. Mi takvi sami suprotstavićemo im se po pitanju rezolucije u UN koliko god možemo”, istakao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

O'Brajan: Učinićemo sve da ZSO bude osnovana

“Kosovo” je obećalo da će sprovesti obavezu da osnuje ZSO, što je od ključnog značaja da Srbi na KiM shvate kakav će im biti život, rekao je pomoćnik sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejms O'Brajan.

“Učinićemo sve što je u našoj moći da ispunimo  to obećanje”, rekao je američki zvaničnik i dodao da očekuje da će to biti tema razgovora i u Njujoroku.

“Imao sam dobar razgovor sa Vučićem danas, videću se i sa drugim predstavnicima društva, uključujući i patrijarha”, dodao je O'Brajan.

On je govorio i o rezoluciji o Srebrenici.

“I u mojoj zemlji je bilo mnogo razgovora o našoj sopstvenoj istoriji, kao i o Srebrenici. Bio sam deo onih koji su organizovali prvi tim i istraživali ubistva u Srebrenici, to jeste zločin, ali mnogi počinioci su bili u istražnom postupku i osuđeni su. U najtežem delu istrage snage RS i Srbije garantovali su nam bezbednost i zvaničnici Srbije išli su s nama. I danas kao i tada moramo da se suočimo s istinom, tada smo bili partneri i danas treba da budemo”, poručio je predstavnik Stejt departmenta.

Odgovarajući na pitanja novinara, američki zvaničnik rekao je da što se tiče hapšenja na “obe strane granice”, misleći na administrativnu liniju, svi donosimo izbore o tome šta radimo u javnosti, a šta privatno, rekao je O'Brajan.

“Odlučili smo da govorimo veoma otvoreno u privatnom razgovoru o hapšenju prošlog vikenda i to je bilo od koristi. Predsednik je izneo neku drugu zabrinutost i o tome ćemo razmisliti”, istakao je specijalni izaslanik SAD.

Naš je zadatak da ispunimo svoja obećanja, a to je da vidimo da se prema ljudima dobro postupa dok su u pritvoru i postaraćemo se da to tako bude, dodao je O'Brajan.

“Nalazimo se u trenutku fantastičnih mogućnosti, ekonomija Srbije dobro stoji i građani Srbije su se potrudili da to tako bude. To je postalo mnogo značajnije upravo zbog podrške koja dolazi od evropskih lidera uz podršku Amerike. I to je ono gde se nadam da će se naša politika fokusirati. Da ljudi žive u boljim okolnostima”, dodao je O'Brajan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare