26. Aprila 2023.

Poslednji potomci slavnog srpskog junaka: Turci su ga ubili i isjekli na komade

Od nekada čuvene i mnogobrojne familije ostali su samo Momčilo Sneža. Nasuprot pričama o slavnom pretku i legendama i silnom hajdučkom blagu, ovi poslednji izdanci Tanaskove loze žive skromno, povučeno i tiho u selu Stragari.

“Imamo ovce, koze i kokoške, po neku svinju, tome pridodajemo malo radove u poljoprivredi koliko da imamo za život. Jedan penzija koju smo nasledili od majke i naš trud su dovoljni da danas živimo skromno. Da imamo da se obučemo i prehranimo, mi se ne žalimo”, kazao je Momčilo.

Od čuvenog ratnika i njihovog pretka nije im ostalo mnogo. Osim priča o slavnim danima Tanaskovog vojevanja, oni su nasledili hrabrost i ljubav prema otadžbini. Ono što je tužna slika iz ovog sela jeste što do kuće velikog junaka u kojoj danas žive njegovi jedini potomci vodi jako loš prilazni put. Ispod kuće gradjene pre više od dva veka, ostao je i podrug koga je slavni barjaktar lično sazidao, spreman da i danas primi ustanike.

“U samom podrumu nalaze se dve puškarnice da ukoliko neprijatelj krene na njega, da ima sigurno sklonište. Grede koje služe kao krov su ručno tesane Tanaskovom rukom i s obzirom da su jako velike sigurno je imao i pomoć pri gradnji”, dodaje Momčilo.

Čuveni Tanasko Rajić ušao je u legendu i svaki udžbenik srpske istorije čuvajući trešnjev top na ustaničkom brdu Ljubiću. Dok se njegova vojska, pred najzdom Turaka razbežala, on topove nije hteo da ostavi.

“Dok je imao snage branio ih je do poslednjh daha, kada je posustao, ubili su ga i isekli na komade za osvetu, jer je mnogo Turaka pobio, pa tako i mi, ako treba išli bi u borbu, ali ne želimo to nikome. Nije nas strah da poput našeg slavnog pretka uzmemo “sablju” i branimo Srbiju”, dodaju potomci slavnog Tanaska.

Boj na Ljubiću odigrao se pre više od 200 godina i predstavlja najznačajniju bitku u Drugom srpskom ustanku, a u kojoj je stradao i sam Tanasko Rajić. Iako se njegova loza polako gasi, ipak iza njega ostaće mnogo. Ispisanih par stanica istorije, velepni spomenik na mestu gde je poginuo, ali i ono što je najvažnije uvek slobodna Srbija.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare