10. Jula 2023.

Poslednji pokušaj, kom se Stoltenberg nada

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i švedski premijer Ulf Kristerson sastaće se na završnim pregovorima o članstvu Švedske u NATO-u.

Sastanak, koji je organizovao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, uoči velikog samita NATO, trebalo bi, kako se on nada, da omogući ukidanje veta Turske koja blokira ulazak Švedske u Atlantski savez od maja 2022. godine.

Stoltenberg, koji želi da 31 država članica organizacije ponudi ujedinjeni front protiv Rusije, ocenio je nedavno kao “apsolutno moguće” da Turska donese “pozitivnu odluku” za Švedsku.

Erdogan je obećao u petak da će doneti “najbolju odluku, kakva god da je”, nagoveštavajući da su sve opcije na stolu.

Turski predsednik blokira švedsku kandidaturu optužujući Stokholm da pruža utočište turskim opozicionarima i kurdskim aktivistima iz pokreta koje Ankara smatra “terorističkim”.

“Kako država koja se ne distancira od terorističkih organizacija može da doprinese NATO-u”, upitao je nedavno turski predsednik, koji je prošlog meseca ponovo osudio Švedsku što je dozvolila spaljivanje Kurana na svom tlu.

Turska je uz Mađarsku jedina od 31 zemlje NATO-a koja još nije ratifikovala članstvo Švedske. Mađarska je saopštila da će dati svoj pristanak ako to učini Turska.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare