21. Septembra 2023.

Poslali čak 11.000 policajaca i desetine oklopnih vozila da preuzmu kontrolu nad zatvorom

Zatvor je kontrolirala banda, a imao je sadržaje nalik hotelskim, uključujući bazen, noćni klub, mini zoološki vrt, dvorane, sportske terene, ali i mogućnost klađenja

Vlasti Venecuele ponovo su preuzele kontrolu nad najpoznatijim zatvorom u Venecueli Tokoron, koji je bio potpuno pod kontrolom kriminalaca.

Oko 11.000 policajaca i desetine oklopnih vozila raspoređeno je da povrate kontrolu nad zatvorom Tokoron. Zatvor je sada potpuno ispražnjen, a oko 2.500 zatvorenika je prebačeno u druge zatvore.
Zatvor je kontrolisala banda Tren de Aragua, koja je raširila svoje pipke širom Venecuele i još najmanje osam zemalja Latinske Amerike.

Prema istrazi koju je sprovela venecuelanska novinarka Rona Riskez, koju je intervjuisao AFP, policija je do sada bila napolju, a upravljanje zatvorom bilo je u rukama bande koja je iznuđivala zatvorenike, ali nudila neobične usluge.

Naime, prema pisanju lokalnih medija, zatvorenici su mogli slobodno da šetaju po zatvoru, koji je imao hotelske sadržaje, uključujući bazen, noćni klub, mini zoološki vrt, sale, sportske terene, kao i mogućnost klađenja.


Venecuelanska vlada je u saopštenju za javnost pozdravila „uspešnu“ operaciju i „apsolutnu kontrolu nad zatvorom Tokoron“.

Policija je upala u zatvor oko 7 sati ujutru, bacajući “granate” i pucajući. Operacija je trajala dvadesetak minuta, a zvanični izveštaj za sada nije mogao da se dobije.

Nekoliko uhapšenih iskoristilo je zabunu da pobegne, navodi policijski izvor. Sudbina vođe Tren de Aragve, Hektora Gerera Floresa, poznatog kao „Nino Gerero“ (dete ratnik), koji je služio 17-godišnju kaznu zatvora zbog ubistva i trgovine drogom, nije poznata.


Banda Tren de Aragua, koja navodno broji oko 5.000 kriminalaca, pojavila se 2014. godine, a bavi se “klasičnim” mafijaškim poslovima: kidnapovanjem, pljačkama, drogom, prostitucijom, iznudom.

Istraživački centar InSight Crime tvrdi da se grupa bavi i krijumčarenjem migranata, a svoj uticaj je proširila i na druge aktivnosti, neke legalne, ali i na pranje zlata i ilegalno rudarenje.

jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare