24. Aprila 2024.

Posebne mjere tokom Evrovizije: “Visok nivo prijetnje”

Švedska je saopštila da će na Evroviziji mere obezbeđenja biti pojačane zbog planiranih protesta zbog učešća Izraela i nove geopolitičke situacije od ulaska Švedske u NATO.

Takmičenje, najveće na svetu te vrste, održava se u Malmeu od 7. do 11. maja i očekuje se da će privući 100.000 posetilaca u treći po veličini grad u Švedskoj koji ima veliku muslimansku populaciju, preneo je Rojters.

Organizatori planiraju da odaju posebnu počast švedskoj pop grupi ABBA, koja je pobedila na Evroviziji sa pesmom “Vaterlo” pre 50 godina.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja organizuje takmičenje, nije podlegla pozivima da Izrael bude isključen zbog rata u Gazi.

Očekuje se da će fokus biti na izraelskoj takmičarki Eden Golan i njenoj pesmi “Uragan”, pošto su planirani brojni propalestinski protesti u Malmeu.

Izraelu je dozvoljeno da se takmiči nakon što je pristao da izmeni tekst svoje originalne pesme “Oktobarske kiše” za koju je EBU navela da se poziva na napad Hamasa 7. oktobra na Izrael.

Na kladionicama, švajcarski takmičar Nemo je favorit za pobedu ove godine, a posle njega slede Hrvatica Bejbi Lazanja, Jost Klajn iz Holandije i Italijanka Anđelina Mango.

Posetioci iz 89 zemalja koji se očekuju u Malmeu moraće da prođu bezbednosne provere, poput onih na aerodromima, širom grada.

“Postoji visok nivo pretnje u kombinaciji sa mnogo ljudi”, rekao je Per-Erik Ebestahl, direktor službe bezbednosti Malmea.

Organizatori se suočavaju sa rizikom da protesti eskaliraju u nasilje, povećanim pretnjama terorizmom u zemlji i povećanim tenzijama sa Rusijom nakon članstva Švedske u NATO.

Kriminal zbog delovanja bandi u najvećim gradovima Švedske, uključujući i u Malmeu, takođe, je godinama problem, zbog trgovine drogom.

Evrovizija počinje 7. maja prvim polufinalom, a dva dana kasnije sledi drugo polufinale i finale u subotu. 11. maja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare