7. Jula 2023.

Poruka NATO-u: Dajte nam signal

Ukrajinski predsednik pozvao zvaničnike NATO-a da sedeće sedmice na samitu preduzmu konkretne korake prema primanju Ukrajine u taj savez.

Zelenski je rekao da njegovoj zemlji, koja je već 17 meseci u ratu protiv ruskih agresora, treba mnogo više od opšte izjave da su vrata NATO-a tek “otvorena”.

Ukrajina traži jasan znak NATO-a sa samtita koji će se 11. i 12. jula održati u Vilnusu, da će moći da se priključiti vojnom savezu kad rat završi.

Ukrajina želi da se priključiti što pre, ali je mišljenje članica NATO-a o tome koliko brzo bi to trebalo da se dogodi, podeljeno. Neke zemlje članice oprezne su u pogledu poteza za koje se boje da bi mogli uvući savez bliže aktivnom ratu protiv Rusije.

“Mi govorimo o jasnom signalu, nečemu konkretnom u smeru pozivnice”, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare koju je održao s češkim kolegom. “Potrebna nam je ta motivacija. Potrebna nam je iskrenost u našim odnosima”, dodao je.

Zelenski je rekao i da formulacija prihvaćena na samitu NATO-a 2008. nije dovoljna – da će vrata vojnog saveza “ostati otvorena” i da će Ukrajina na kraju postati članica. “Trebaće nam nekakav signal, jasan, da će Ukrajina biti u savezu. A ne da su vrata otvorena, to nije dovoljno”, rekao je odgovarajući na pitanja novinara

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare