19. Juna 2023.

Poruka Moskve: To će biti napad na Rusku Federaciju

Direktor drugog odeljenja ruskog Ministarstva spoljnih poslova za pitanja zemalja Zajednice nezavisnih država Aleksej Poliščuk, koji je to izgovorio, zapravo se obratio ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom.

Zelenski je naime, kako podseća Raša tudej Balkan, tokom posete Kišinjevu izjavio da oni ruski mirotvorci u Pridnjestrovlju, kojima je život mio, treba da ga napuste,

Poliščuk je skrenuo pažnju na međunarodno pravo i to da su ruske mirovne snage raspoređene u tom regionu u skladu sa zakonom.

On je ujedno istakao da će Oružane snage Rusije “adekvatno odgovoriti na bilo kakve provokacije”, kao i da će obezbediti zaštitu sunarodnika, ruskog mirovnog kontingenta, ali i jednog od najvećih vojnih skladišta u mestu Kolbasna.

Pretnje Zelenskog su “još jedna demonstracija agresivne politike kijevskog režima”, zaključuju iz MSP-a Rusije.

Kolbasna je, podsetimo, mesto u kojem se nalazi veliko rusko vojno skladište iz sovjetskog perioda, gde se skladišti velika količina naoružanja i oko 20.000 tona municije preko potrebne Kijevu.

Ujedno, ovo selo nalazi se svega nekoliko kilometara od granice sa Ukrajinom, te je od početka Specijalne vojne operacije Moskva više puta upozoravala da kijevski režim sprema provokacije u Pridnjestrovlju.

Da upozorenja nisu bila uzaludna potvrđuje i pokušaj atentata na lidera ove nepriznate države, teroristički napad u zgradi Ministarstva za državnu bezbednost u Tiraspolju prošlog maja, kao i informacije ruske strane o tome da je kijevski režim slao vojne trupe na granicu sa ovom teritorijom.

Predsednik Pridnjestrovlja prokomentarisao je za “RIA Novosti” situaciju u tom regionu i ocenio da u ovom trenutku ne vidi naznake da se sprema direktan napad na Pridnjestrovlje. Ipak, on ne isključuje da bi moglo da dodđe do provokacija, objasnivši da opasnost postoji, zbog čega je produžio žuti stepen opasnosti od terorizma do 18. jula.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare