30. Marta 2023.

Poruka iz Pekinga: Kineska armija spremna da zajedno sa ruskom vojskom štiti međunarodnu

Portparol je naveo da će Narodnooslobodilačka armija Kine i Oružane snage Rusije redovno vršiti zajedničke patrole na moru i u vazduhu.
„Kineska vojska namerava da ulaže zajedničke napore sa Oružanim snagama Rusije za sprovođenje važnog konsenzusa postignut između šefova dveju država, postepeno jača stratešku koordinaciju i redovno sprovodi zajedničke vežbe i patrole na moru i u vazduhu“, rekao je on.
Kako je naveo, odnosi Kine i Rusije ne predstavljaju savez iz doba Hladnog rata, oni prevazilaze taj model.
„Prijateljstvo između Kine i Rusije jača iz dana u dan. Kinesko-ruski odnosi nisu vojno-politički savez iz doba Hladnog rata, oni prevazilaze taj model odnosa među državama“, precizirao je portparol.
Prema njegovim rečima, rusko-kineske odnose karakteriše nesvrstavanje blokovima, nekonfrontacija i neusmerenost na treće strane.
Portparol je napomenuo da je kineska vojska spremna da radi sa ruskom vojskom na implementaciji globalne bezbednosne inicijative.
On je istakao da je Kina spremna da zajedno sa ruskom vojskom štiti međunarodnu pravdu i pravosuđe, kao i da je kineska vojska spremna da podrži regionalnu i međunarodnu bezbednost zajedno sa ruskom vojskom i doprinese stvaranju zajednice sa zajedničkom sudbinom čovečanstva.

O zajedničkim vojnim vežbama Kine, Rusije i Irana
Portparol je istakao da su zajedničke vežbe Rusije, Kine i Irana poboljšale sposobnost mornarica triju zemalja da zajedno izvršavaju različite vojne zadatke na moru.

Prema njegovim rečima, zajedničke pomorske vežbe dale su pozitivan doprinos zaštiti pomorske bezbednosti, regionalnog mira i stabilnosti.

„Vežbe su dodatno učvrstile tradicionalno prijateljstvo i praktičnu saradnju (mornarica triju zemalja) i dale pozitivan doprinos pomorskoj bezbednosti, regionalnom miru i stabilnosti i formiranju pomorske zajednice zajedničke sudbine“, rekao je Tan Kefei.

Trilateralne pomorske vežbe uz učešće ratnih brodova i pomoćnih plovila vojnih mornarica Rusije Kine i Irana održane su 15-18. marta u Arapskom moru u blizini iranske lukeČahbehar. U vežbama je učestvovao i nosač hipersoničnih raketa „Cirkon“, fregata „Admiral Gorškov“.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare