11. Maja 2023.

Portparol turskog predsjednika: Putin ne nameće Erdoganu stavove o Ukrajini

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin opisao je ruskog predsednika Vladimira Putina kao dalekovidog lidera koji ne želi da svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu nametne izbor u ukrajinskom pitanju.

“Putin je dalekovid lider koji razume da takve stvari ne mogu biti nametnute Erdoganu. Predsednici Erdogan i Putin imaju veoma dobar i snažan odnos koji je zasnovan na poverenju i obostranom uvažavanju”, rekao je Kalin i dodao da zahvaljujući tome dve zemlje uspešno sarađuju o pitanju Sirije, procesu iz Astane, žitnom koridoru i drugim pitanjima, preneo je TASS.

Komentarišući dijalog o Ukrajini, Kalin je rekao da je Rusija dobro upoznata sa stavom Turske.

“Poručili smo ruskoj strani da se sukob mora okončati uz poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i očuvanje njene političke nezavisnosti, kao i povratak svih anektiranih teritorija”, rekao je on.

Kalin je podsetio na svoju posetu Moskvi u martu, kada je “više razgovarano o bilateralnim pitanjima”, ali je na kraju “bilo reči na temu Ukrajine”.

Na pitanje da li je Putin podržao Erdogana uoči opštih izbora u Turskoj 14. maja, Kalin je istakao da takvo pitanje nije politički korektno u kontekstu izbora i da “bilo kakva podrška ne dolazi u obzir”.

Ponovio je da dvojica lidera imaju veoma efikasan odnos koji “omogućava vrhunsku diplomatiju”.

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare