24. Septembra 2023.

Porsche planira fabriku u Hrvatskoj, gasi brend koji je preuzeo od Rimca

Porsche je u finalizaciji planova da u Hrvatskoj izgradi fabriku pogona za električke bicikle, saznaje Jutarnji list.

Biće to prva tvornica njemačkog auto-moto diva u Hrvatskoj i njegova prva greenfield investicija u lokalnu industrijsku proizvodnju.

Drugo je to značajno ulaganje u lokalnu proizvodnju u području mobilnosti, automoto industrije, otkako je Rimac Grupa najavila i krenula u izgradnju sopstvene tvornice u Svetoj Nedelji kraj Zagreba.

Gasi se Greyp

Detalji o Porscheovoj tvornici pogona za električne bicikle zasad nisu poznati. Svi, osim jednog. Zbog fokusa na pogone i brendove koje ima od ranije, poput Porschea i FAZUA, njemački div usisaće tehnologiju i znanje stvoreno u Greyp Bikesu i ugasiti taj brend.

Sve se to događa dvije godine otkako je Porsche Grupa preko Porsche eBike Performancea preuzela startup Greyp Bikes od Mate Rimca. Bila je to jedna od najvećih akvizicija u Hrvatskoj dosad.

Procjena je da je Porsche eBike Performance za Greyp Bikes platio 100 miliona kuna ili 13.3 miliona evra. Inicijalno je Porsche najavio da će zadržati brend, što je i učinio sve do ove godine, prenosi Index.

Greyp se mučio s profitabilnosti

U februaru je njemačka matica prvo objavila da iz sudskog registra miče Greypov brend i zamjenjuje ga za svoj Porsche eBike Performance. Sad Jutarnji doznaje da gasi i Greypovu vertikalu unutar Porsche eBike Performancea.

Dosada je ta kmpanija imala dvije vertikale. Jedna je imala sjedište u Njemačkoj i bavila se razvojem pogonskih sisitema za električna vozila, a druga je razvijala i proizvodila bicikle Greyp. Međutim, bivši Greyp, a sada Porsche eBike Performance, mučio se s profitabilnosti, piše Jutarnji list.

Foto: Pixsell/Davor Puklavec

Izvor: Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare