3. Maja 2023.

Porodica Radovana Karadžića tužila SAD, traže ukidanje sankcija

Navodi se da su Karadžićeva supruga Ljiljana, sin Aleksandar i ćerka Sonja u tužbi saveznom sudu u Vašingtonu izjavili da Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija, koji upravlja sankcijama SAD, neopravdano odugovlači s donošenjem odluke da im ukine sankcije.

Njih je američka vlada sankcionisala 2003. nakon što su bili osumnjičeni da su pomagali Karadžiću dok je bio suočen s optužnicom haškog tribunala za zločine počinjene tokom poslednjeg rata u BiH.

Radovan Karadžić je uhapšen 2008. i u haškom tribunalu osuđen na doživotni zatvor, a njegova porodica zahtjev Ministarstvu finansija za skidanje sa liste sankcionisanih osoba počela je da podnosi 2020. godine.

U tužbi, između ostalog, navode da ih je stavljanje na listu sankcionisanih koštalo mogućnosti zapošljavanja, onemogućilo im je otvaranje bankovnih računa i da su nepravedno stigmatizovani.

Uprkos trogodišnjim razgovorima između OFAC-a i advokata porodice, odluka ni za jedan od tri zahtjeva nije donijeta.

  • Nije pošteno da neko mora čekati toliko dugo na odluku – izjavio je porodični advokat Piter Robinson, prenosi hrvatska agencija.

U tužbi se traži od suda da naloži OFAC-u da odluči o njihovim zahtjevima u roku od 30 dana i podmirivanje sudskih troškova.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare