16. Februara 2024.

Porodica dječaka (14) koji je PREŽIVIO UŽASNO ZLOSTAVLJANJE u režiji komandira i policajaca u Osmacima ni DANAS NEMA MIRA

Osnovni sud u Zvorniku potvrdio je optužnicu protiv komandira Policijske stanice u Osmacima Dejana Markovića zvanog Deša, te policajaca Rajka Đurića, Dragana Milutinovića i inspektora Novice Popovića zbog krivičnog djela povrede ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja, odnosno nezapamćene policijske torture nad dječakom (14).

Ukoliko se dokaže krivica policijskim službenicima prijeti kazna do tri godine zatvora.

Optužnica protiv policijskih službenika otkriva svu brutalnost kojoj je bio izložen maloljetni A.J, a koja bi ostavila trajne posljedice i na mnogo starije građane, a ne dječaka od 14 godina.

Slučaj koji je uznemirio javnost u avgustu prošle godine tako bi u narednom periodu trebao dobiti i svoj sudski epilog.

Porodica A.J. koji je bio žrtva policijske torture otkriva za Srpskainfo da oporavak dječaka ide sporo, te da su posljedice onoga što je doživio i preživio u službenim prostorijama policije, vidljive i danas.

– Ajdin se i danas noć budi u bunilu i strahu. Ne smijem ga ostaviti samog, a posebno se uznemiri kada vidi policajce. Govorim mu da to mora pobijediti u sebi i nastaviti dalje- priča za Srpskainfo djed dječaka Zijad Jusić.

Kaže da je strah i dalje prisutan.

– To za mene nisu ljudi, ja to ne bih učinio ni najgorem neprijatelju. Nadam se da će pravda stići optužene kako se nikada više ne bi dogodilo nešto slično i drugoj djeci- izjavio je Jusić dodavši kako je zadovoljan radom tužilaštva i podizanjem optužnice protiv četvorice policijskih službenika iz Osmaka.

U optužnici koja je potvrđena zabilježeni su šokantni detalji onoga šta je maloljetni dječak preživio u policijskim prostorijama, a koji nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Nogom šutirao dječaka

Zlostavljanje dječaka dogodilo se 22. avgusta 2023. godine, prema navodima iz optužnice u službenim prostorijama Policijske stanice Osmaci, kao i na staničnom području PS Osmaci.

Optuženi su prvo dva dana dolazili do porodične kuće Zijada Jusića i pozivali njegovog sina i unuka, maloljetnog A.J. da dođu u policijsku stanicu zbog razgovora na okolnosti izvršenih provala u kuće u naselju.

Optuženi Dejan Marković tako je kao komandir Policijske stanice Osmaci, Policijske uprave Zvornik, kada je maloljetni A.J. došao u pratnji oca u policijsku stanicu, a što uopšte nije bilo evidentirano u službenim evidencijama, prekršio odredbe više zakona i to Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, te Pravilnik o upotrebi sile.

Komandir Marković je kako se to navodi u potvrđenoj optužnici, zajedno sa policajcima Rajkom Đurićem i Draganom Milutinovićem maloljetnog A.J. pozvao u drugu prostoriju, a potom bez prisustva zakonom određenih osoba čije je prisustvo obavezno prilikom sprovođenja radnji u vezi sa djecom i maloljetnicima, izvan prostorije za audio-vizualno snimanje, započeo obavljanje razgovora.

Komandir Marković je tražio od dječaka da prizna da je A.J. zajedno sa momcima sa kojima se druži, izvršio provale u porodične kuće. Kada je A.J. odgovorio da nije učestvovao u provalama, komandir Marković je kako se to navodi u optužnici, započeo sa neopravdanom i prekomjernom upotrebom fizičke sile.

– Maloljetnom A.J. je zadao udarac otvorenom pesnicom u lice, a onda povišenim tonom zaprijetio da ako nastavi govoriti da nije i da neće priznati, da će ga udarati, a zatim je izvadio službeni pištolj, odvojio spremnik za municiju, te počeo zastrašivati maloljetnog A.J. pokazujući mu oružje ipitajući zna li šta je to. Kako maloljetni A.J. nije htio priznati što se od njega tražilo,komandir PS Osmaci nastavio mu je zadavati udarce u predjelu vrata i ramena, iznuđujući na taj načinpriznanje, a za koje vrijeme je A.J. jaukao i molio da ga pusti, nakon čega mu jekomandir Marković na ruke stavio lisice, oborio ga na pod i svojom nogom udario ulijevi kuk- navodi se u potvrđenoj optužnici.

Dječaku su konstatovane lake tjelesne povrede u vidu oguljotine kože ramena, te natučenje lijeve strane vrata.

– Dakle, kao službena osoba, u vršenju službe, zloupotrebom ovlaštenja, drugog zastrašivao, tjelesno povrijedio i postupao na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo- navodi se u dijelu optužnice koja se odnosi na optuženog komandira Dejana Markovića.

Lomili mu prste

Prema optužnici OJT Bijeljina, policajci Rajko Đurić i Dragan Milutinović, te kriminalistički inspektor Novica Popović tokom obavljanje razgovora i uzimanje izjave od maloljetnog A.J, a bez prethodno pribavljenih dokaza o izvršenom krivičnom djelu, postupili su suprotno odredbama Zakona opoliciji i unutrašnjim poslovima, Pravilniku o upotrebi sile i Zakonu o zaštiti i postupanju sa djecom imaloljetnicima u krivičnom postupku Republike Srpske.

– Za vrijeme dok se maloljetni A.J. nalazio u odvojenoj prostoriji zajedno snjima i komandirom Dejanom Markovićem, pridržavali su maloljetnika i onemogućavali da izađe iz te prostorije, te promatrali udarce koje je A.J. dobijao od Marković Dejana, nepreduzimajući pri tome niti jednu radnju kako bi to spriječili, a zatim su i oni zlostavljali A.J.– navodi se u optužnici koju je potvrdio Osnovni sud u Zvorniku.

Tako se dodaje da je policajac Rajko Đurić prišao do dječaka i započeo saneopravdanom i prekomjernom upotrebom fizičke sile “tako što mu je počeo lomiti prste“, povlačeći mu jedan po jedan prst, što je kod A.J. izazivalo bolove.

Nakon ove torture, optuženi policajci i kriminalistički inspektor su u cilju iznuđivanja priznanja izveli dječaka iz policijske stanice i stavili ga na zadnje sjedište neobilježenog policijskog vozila kojim je upravljao inspektor Novica Popović, dok je policajac Rajko Đurić sjeo u drugo policijsko auto. Zatim su se uputili u obilazak kuća na području Osmaka i pokazivali ih dječaku, pitajući ga da li je bio na tim lokacijama.

Kada bi nesrećni i uplašeni dječak odgovorio da nije, udarali su dječaka po ruci govoreći mu da laže.

Dječak je počeo plakati, ali ni to nije zaustavilo policijske službenike, već su mu govorili da začepi i ponovo ga udarali po rukama, ali i nogama. Nakon 45 minuta, dječaka A.J. su u vidno lošem psiho-fizičkom stanju dovezli i ostavili ispred porodične kuće u mjestu.

srpska.info

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Teks
Teks
2 mjeseci prije

Krivce najstrože kazniti. Nisu vrijedni da nose uniforme i grb za koji su ginuli najbolji naši sinovi. To je neobrazovani i nepismeni siledžije, koji se ne mogu drugačije u životu dokazati, pa koriste uniformu i ovlaštenja koja im nisu data da zatoljuju svoje niske strasti. Ti isti se kod kuće i svojih žena ne smiju javiti. A takvih je, na žalost, dosta u policiji. Kad ministarstvo riješi da prečisti kukolj od sjemena, svima će biti bolje, i manje kriminala, a i droge na ulicama.