8. Decembra 2023.

Ponižavajuće, apsolutno

Izraelske televizije emitovale sinoć ponižavajuće video snimke desetina Palestinaca, što je izazvalo žustru polemiku na društvenim mrežama

Palestinaci su bili skinuti u donji veš i pod nadzorom izraelskih vojnika. Među zarobljenim muškarcima, očevici, novinari i rođaci prepoznali su i novinara Dija Al-Kahluta, dopisnika portala “New Arab” iz Gaze.

U izdanju tog medija na engleskom navodi se da je njihov novinar među desetinama stanovnika Gaze koje je zarobila izraelska vojska i naterala da se skinu.

Oni su prema navodima očevidaca zatim bili pretreseni i ponižavani pre nego što su odvedeni u nepoznatom pravcu, prenosi taj portal.

Rami Abdu predsedenik Evro-mediteranske opservatorije za ljudska prava, nevladine organizacije sa sedištem u Ženevi, takođe je napisao na mreži X da je prepoznao novinara, kao i jednog direktora škole i jednog službenika UN.

Na snimcima i fotografijama objavljenim večeras u udarno vreme za televizije u Izraelu, a koje su širene i preko društvenih mreža, vide se redovi muškaraca na kolenima sa pognutom glavom, obučenih samo u donji veš, u centru nekog grada.

Upitan o tim snimcima portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je večeras da se teroristi predaju i izlaze iz tunela i kuća u Šudaiji, kvartu u gradu Gazi, i Džabaliji na severu pojasa Gaze.

„Ispitujemo i proveravamo ko je povezan sa Hamasom, a ko nije“, rekao je on i dodao da izraelski vojnici tragaju za „teroristima koji se još kriju u tunelima kao kukavice“.

Analiza slika koji je napravi Faktček agencije Frans pres ukazuje da su one snimljene u regionu Beit Lahija na severu Gaze.

Na jednom snimku koji Frans pres nije mogao da proveri vidi se grupa muškaraca sa zavezanim očima, kako sedi u sred kamenoloma, sa rukama vezanim iza leđa, dok ih nadziru izraelski vojnici.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare